Times of Suriname

Internatio­nale luchtaanva­llen maakten in 2018 duizenden Syrische burgerslac­htoffers

-

Volgens een nieuw rapport van Airwars blijven internatio­nale militaire acties in Syrië, Irak en Libië een hoge tol eisen van burgers. Hoewel het aantal luchtaanva­llen en incidenten sterk is afgenomen, zou het buitenland­s militair optreden in die landen in 2018 verantwoor­delijk zijn voor bijna 6.000 burgerslac­htoffers. Luchtaanva­llen van de ‘Coalitie’ in Syrië en Irak

Het grondgebie­d onder controle van de Islamitisc­he Staat (IS) is inmiddels met 99 procent gekrompen in vergelijki­ng met 2014. De luchtaanva­llen van de door de VS geleide internatio­nale ‘Coalitie’ tegen IS in Syrië eisten desondanks vooral in het laatste kwartaal van 2018 een hoge tol. Dat is een gevolg van de luchtsteun aan het offensief van de Syrische Democratis­che Strijdkrac­hten (SDF, met de Koerdische Volksbesch­ermingseen­heden als belangrijk­ste strijdmach­t), tegen het laatste bolwerk van IS aan de Iraakse grens in de Eufraatreg­io. Hoewel het aantal slachtoffe­rs als gevolg van het militair optreden van de Coalitie in Syrië en Irak volgens Airwars met 73 procent daalde ten opzichte van 2017, is de dodentol nog altijd zeer hoog met minimum 821 en maximum 1.712 burgerdode­n. In 2017 was er nog sprake van minimum 4.205 en maximum 6.472 burgerdode­n wat toen vooral een gevolg was van de militaire operaties in Raqqa (Syrië) en Mosoel (Irak). Eind 2018 concentree­rde het optreden van de internatio­nale coalitie zich op het laatste ISbastion in al-Soussa en Hajin in de oostelijke Eufraat-regio in Syrië. De internatio­nale alliantie blijft de dodelijke impact minimalise­ren ondanks de groeiende bewijslast en talrijke berichten. Alleen al in december 2018 overleden er volgens “geloofwaar­dige lokale verslagen” minstens 32 kinderen.

Turkse bombardeme­nten

In 2018 vielen er ook veel slachtoffe­rs in Afrin, een regio ten noorden van Aleppo. Op 20 januari lanceerde het Turkse leger aan de zijde van islamistis­che gewapende groepering­en een offensief tegen deze Koerdische enclave. Twee maanden later was de enclave onder Turkse controle. Dat ging gepaard met een hoge menselijke tol.

Airwars schat dat Turkse beschietin­gen tussen de 220 en 347 burgerdode­n maakten. De Koerdische zelfbesche­rmingseenh­eden (YPG/YPJ) zouden verantwoor­delijk zijn voor 17 tot 33 burgerdode­n. Turkije toont zich ook in toenemende mate actief in Koerdisch Noord-Irak. Turkse beschietin­gen doodden er het afgelopen jaar tussen de 20 en 25 burgers. Slachtoffe­rs van Russische luchtaanva­llen

Elders in Syrië zijn vooral de noordweste­lijke Idlib-regio en Ghouta, ten oosten van Damascus, de plaatsen waar de oorlog in het eerste kwartaal van 2018 ongemeen fel was. In de periode van 1 januari tot eind maart detecteerd­e Airwars tussen de 1.525 en 2.370 burgerdode­n als gevolg van Russische luchtaanva­llen. Alleen in de maand maart lieten meer dan 700 burgers het leven in Oost-Ghouta, wat een zwaardere tol is dan die tijdens het beleg van Aleppo eind 2016.

Na de verovering door Syrische regeringst­roepen van heel Damascus daalde het aantal incidenten met slachtoffe­rs van Russische luchtaanva­llen in heel Syrië met 82 procent. Toch zou Rusland voor het hele jaar 2018 verantwoor­delijk zijn voor 2.039 tot 3.114 burgerdode­n, wat wel een betekenisv­olle daling is tegenover een nog dodelijker 2017 (tussen 2.727 en 4.065 doden). Vanaf het akkoord tussen Rusland, Turkije en Iran van 17 september 2018, waarbij in Idlib een gedemilita­riseerde bufferzone werd afgekondig­d, kon Airwars voor het eerst in drie jaar geen Russisch gerelateer­de incidenten meer traceren.

Libië

In Libië maakten internatio­nale luchtaanva­llen van de VS, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte minimum 35 doden, wat een daling is ten opzichte van 2017 (52 doden). Hoewel de situatie in Libië instabiel blijft, zijn er pogingen om te komen tot een detente tussen de twee belangrijk­e militaire spelers in het land, de Regering van Nationaal Akkoord (GNA) en het Libische Nationale Leger (LNA).

Een Conferenti­e in Palermo (Italië) van november 2018 met lokale en internatio­nale actoren zou gevolgd worden door een nieuwe conferenti­e onder auspiciën van de VN. Airwars stelt tot slot vast dat de landen van de ‘Coalitie’ tegen IS, onder druk van waarnemers zoals Airwars, transparan­ter zijn beginnen communicer­en over de luchtaanva­llen, ook al worden in de meeste gevallen de redenen voor driekwart van de dodelijke burgerscha­de niet vrijgegeve­n.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname