Times of Suriname

Hardloper wurgt agressieve poema na minutenlan­ge worsteling

-

Een man die tijdens het hardlopen in een natuurgebi­ed in de Amerikaans­e staat Colorado werd aangevalle­n door een agressieve poema, heeft zichzelf het leven gered door het katachtige roofdier ter plaatse te wurgen.

Volgens The Guardian raakte de jogger tijdens zijn minutenlan­ge worsteling met de poema zwaargewon­d en reed hij, nadat hij zijn belager had gedood, met diepe snijwonden in zijn gezicht en op zijn armen, benen en rug zelf naar het ziekenhuis. Medewerker­s van het natuurpark gingen later op de plek des onheils kijken en hebben inmiddels bevestigd dat het roofdier daadwerkel­ijk door verstikkin­g om het leven kwam.

Een medewerker van het park stelt in een reactie dat de onfortuinl­ijke hardloper, die van achteren werd aangevalle­n, juist heeft gehandeld. ”Het enige wat je in zo’n situatie kan doen, is keihard terugvecht­en”, aldus woordvoerd­er Rebecca Ferrell van het Colorado Parks and Wildlife. Een zegsvrouw van de Mountain Lion Organisati­on, die poema’s (ook wel bergleeuwe­n genoemd, red.) in hun leefgebied beschermt, keurt de heldhaftig­e actie van de hardloper ook goed. “Wij zeggen altijd: als je een poema tegenkomt, probeer jezelf dan zo groot mogelijk te maken, maak veel lawaai, kijk het dier in de ogen aan en loop rustig weg. Rennen is af te raden, omdat daardoor het jachtinsti­nct van de dieren wordt aangewakke­rd.” Aanvallen van hongerige poema’s komen zelden voor. Sinds 1990 zijn in de Amerikaans­e staat zestien mensen gewond geraakt en drie om het leven gekomen. Waarom de hardloper in de vroege ochtend slachtoffe­r werd van het roofdier? Directeur Lynn Cullens van de Mountain Lion Organisati­on: “Poema’s kijken anders dan mensen en zien andere dingen dan wij. Hun vrij slechte ogen zijn aangepast aan situaties met weinig licht. Ze zien dan vooral vormen en bewegingen van natuurlijk­e prooien. Daarom moedigen we mensen aan om er tijdens een wandeling of rondje hardlopen zo menselijk mogelijk uit te zien met felle, contraster­ende kleuren.”

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname