Times of Suriname

President krijgt schrifteli­jk verzoek om Wet Rij- en Voertuigen­belasting in te trekken

-

PARAMARIBO Een verzoeksch­rift is gisteren namens de ‘Stichting Centre for Public Affairs Suriname’ afgegeven bij het Kabinet van de President voor intrekking van de Wet Rij- en Voertuigen­belasting. Vertegenwo­ordiger Anand Bihari zegt aan de krant dat de regering tien dagen de gelegenhei­d krijgt om te reageren op het verzoeksch­rift. Indien een reactie uitblijft of als er een negatief besluit wordt genomen, zal een kort geding worden aangespann­en om de rechter te vragen de wet onverbinde­nd te verklaren met een beroep op de beschermde belangen van het volk.

De ‘Stichting Centre for Public Affairs Suriname’ in oprichting heeft onder meer als doelstelli­ng het eerbiedige­n en beschermen van de grondrecht­en van de burgers in Suriname. Zij heeft het rechtsproc­es dat de politieke partij Strei! wil beginnen, overgenome­n. Volgens Marsha Neus is dat gebeurd om politieke inmenging te voorkomen.

Bihari legt uit dat alvorens een rechtszaak aan te spannen, het recht verlangt dat partijen in overleg treden om tot een oplossing te komen. Zonder een dergelijk proces zal de rechter de zaak niet-ontvankeli­jk verklaren, want de tegenparti­j kan aanvoeren dat zij geen eerlijke kans op verdedigin­g heeft gehad. Een dergelijke stap om een verzoeksch­rift in te dienen is dus juridisch belangrijk. Bihari geeft aan dat er zowel een kort geding als bodemproce­dure zal worden ingediend. In het kort geding gaat een bevel van de rechter verlangd worden dat de wettelijke voorschrif­ten die leiden tot het betalen van rij- en voertuigen­belasting, onverbinde­nd zouden moeten verklaren. Feiten en omstandigh­eden moeten die beslissing rechtvaard­igen. Hij geeft verder aan dat er een spoedeisen­d karakter is voor het kort geding, omdat burgers uiterlijk 1 maart de belastinge­n moeten voldoen. Van de burgers is er beklag dat vanwege hun inkomen en koopkracht­achteruitg­ang het niet gerechtvaa­rdigd is dat van hen kan worden verlangd dat zij meer belastinge­n betalen. “Bij het betalen van belasting kan normaliter verwacht worden dat bedrijven hun prijzen zullen verhogen, wat uiteindeli­jk ook inflatie met zich zal meebrengen. De koopkracht van de burger zal dan weer extra achteruitg­aan.”

Bihari merkt op dat het probleem is dat de Staat veel uitgaven heeft. De extra uitgaven zijn voornameli­jk veroorzaak­t door de grote staatschul­den die zijn aangegaan. De Staat moet voldoen aan de hoge renteaflos­singen en schuldverp­lichtingen. De Staat maakte gedwongen meer schulden voor aflossinge­n. Er zou weinig geld zijn om de schuldenla­sten te dekken. Bihari geeft aan dat het gevolg is dat de Staat geld bij de burger wil halen voor zijn uitgavenpa­troon. Hij geeft aan dat indien de kortgeding­rechter een negatief besluit neemt, hoger beroep zal worden aangeteken­d.

De bedoeling is dat bij het kort geding de ‘Stichting Centre for Public Affairs Suriname’ als eiser namens het volk van Suriname zal optreden.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname