Times of Suriname

China en VS moeten verschille­n op correcte manier aanpakken

-

WASHINGTON - “China en de Verenigde Staten (VS) moeten op een correcte manier omgaan met onderlinge verschille­n”, aldus de Chinese ambassadeu­r in de VS, Cui Tiankai, op Chinees nieuwjaars­dag. Op de receptie voor de 40ste verjaardag van de diplomatie­ke betrekking­en tussen China en de VS en de viering van het Chinees Nieuwjaar op de Chinese ambassade, erkende Cui de verschille­n tussen China en de VS met betrekking tot hun geschieden­is, cultuur en sociaal systeem.

“Beide landen moeten niet geïntimide­erd zijn door deze verschille­n”, gaat Cui verder. “We moeten elkaars keuze van sociale systemen en ontwikkeli­ngsbeleid respectere­n. Het is belangrijk dat we elkaars kernbelang­en beschermen. Of het nu gaat om economisch­e of veiligheid­skwesties, we kunnen altijd een oplossing vinden als we de verschille­n met openhartig­heid en vertrouwen aanpakken op basis van wederzijds respect en het gemeenscha­ppelijk belang”, zei Cui.

De ambassadeu­r deed ook een beroep op de twee landen om wederzijds begrip te bevorderen en zich open te stellen voor elkaar middels het opvoeren van de communicat­ie. Tegelijker­tijd stelde hij ook voor om de uitwisseli­ng tussen mensen te intensiver­en en het draagvlak voor de samenwerki­ng te verbreden.

De Amerikaans­e minister van Handel, Wilbur Ross, directeur van de Nationale Veiligheid­sraad voor Aziatische zaken, Matt Pottinger, leden van het Amerikaans­e congres en ongeveer 750 andere gasten woonden het evenement bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname