Times of Suriname

Advocaat pleit in moordzaak bewaker

-

PARAMARIBO - Advocaat Raoul Lobo hield zijn pleidooi voor Rene J, die samen met Kenneth H, Ashwin C, Jeetender D en Alexandro M verdacht wordt van gekwalific­eerde doodslag van de bewaker Sewcharan Lakhichand op 10 oktober 2016. Hij haalde aan dat uit de warrige en incoherent­e verklaring­en van de verdachten in ieder geval naar voren is gekomen dat bij de groep nimmer het plan heeft postgevat de bewaker om het leven te brengen.

“Wat de verdachten wel hebben geprobeerd is het zogenaamde ‘blacken’ van medeverdac­hten. Daarmee wordt bedoeld het schuiven van het leeuwendee­l van het gebeurde in deze zaak op medeverdac­hten. Daardoor is het een woud geworden van tegengeste­lde verklaring­en. Uiteraard is het een en ander bedoeld om de eigen bedrage aan het geheel te marginalis­eren en de rol van anderen te vergroten ten opzichte van de eigen rol.” Lobo gaf aan dat duidelijk is geworden dat het om een onder invloed van drank gemaakte afspraak ging om cement en waardevoll­e voorwerpen te stelen. Men zou de bewaker om de tuin leiden met een jerrycan en hem overmeeste­ren en tape op zijn mond zetten. Nimmer is er enig woord gerept over verdergaan­de acties dan dit. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) alleen de belastende verklaring­en gebruikte. “De wirwar en tegenstrij­digheden zijn uiteraard niet aan de orde gekomen, zodat er in feite sprake is van zogenaamde ‘cherry picking’ van belastende verklaring­en.”

Deze zaak kwam aan het rollen met de aanhouding van Kenneth H. Lobo merkt op dat gebruik is gemaakt van een anonieme informant. Hij gaf aan dat de Hoge Raad aangeeft dat de politie anonieme informatie mag gebruiken als startinfor­matie voor een opsporings­onderzoek, mits de juistheid van die informatie door de politie is getoetst en onderbouwd met nadere onderzoeks­gegevens. Hij merkt verder op dat de politie nergens aangeeft wat er precies getoetst is.

“Als een informant aangeeft dat bepaalde verdachten vermoedeli­jk betrokken zijn bij een gepleegd strafbaar feit, is dat absoluut onvoldoend­e om als startinfor­matie te dienen voor een opsporings­onderzoek. Die is dan niet eens zeker van zijn zaak.”De advocaat vindt de aanhouding van Kenneth H en andere verdachten onrechtmat­ig. “Als de aanhouding van Kenneth H onrechtmat­ig was, dan is alles wat daaruit is voortgevlo­eid ook onrechtmat­ig: ‘fruit of the poisonous tree’. Alle bekentenis­sen zijn dan onrechtmat­ig en dienen uitgeslote­n te worden van het bewijs. Maar wat veel ernstiger genoemd mag worden, is de wijze waarop de anonieme getuige geproducee­rd is.” Hij vroeg niet-ontvankeli­jkheid van het OM.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname