Times of Suriname

Bodil de la Parra brengt tot leven

Het verbrande huis

-

Bodil de la Parra is opgegroeid in Amsterdam, maar is ook thuis in Paramaribo, de stad waar haar vader Pim alweer vele jaren woont. Als kind logeerde zij regelmatig bij de Gus en Pop, in het familiehui­s aan de Zwartenhov­enbrugstra­at, boven Drogisteri­j De la Parra. Ze sliep er onder één klamboe met haar neefjes en raakte vertrouwd met haar norse opa, de apotheker RL de la Parra.

De tantes kookten de heerlijkst­e gerechten en hielpen de klanten in de drogisteri­j. Later draaide hun nichtje de drogisteri­j; haar deur stond altijd open, ook voor familie uit het buitenland. Ruim zes jaar geleden is het pand volledig uitgebrand - in één klap ging meer dan een eeuw aan tastbare geschieden­is in vlammen op.

De verhalen leven voort, laat De la Parra van 31 januari tot en met 3 februari zien in de voorstelli­ng. Het verbrande huis. Ze leidt ons rond in het huis en stelt ons voor aan haar tantes en grootvader. Ook neemt ze ons verder mee terug in de tijd, waar ze ons laat kennismake­n met haar Joods-Portugese voorouders. Met haar persoonlij­ke relaas en dat van haar familie belicht De la Parra een deel van de Nederlands-Surinaamse geschieden­is. Ze kruipt in de huid van verschille­nde personages en vertelt met veel sjeu de verhalen.

Het publiek hangt aan haar lippen, laat zich amuseren, ontroeren en verrassen door de veelzijdig­e De la Parra. In Nederland oogstte zij veel lof met deze voorstelli­ng, waarvoor zij ook de tekst schreef. Bij het Surinaamse theaterpub­liek is Bodil de la Parra geliefd. In 1995 genoten velen in Theater Thalia van Orgeade Overzee, waarin De la Parra en Carolina Mout samen schitterde­n. Ook die voorstelli­ng was geïnspiree­rd op de tantes Gus en Pop.

In 2011 en 2013 schreef De la Parra Onder Vrouwen over Mannen en Onder Mannen over Vrouwen, succesvoll­e muziekthea­tervoorste­llingen die zijn gespeeld in Theater On Stage. Daar stond in 2015 het stuk Paramaribo-Texel, waarvoor zij eveneens tekstbijdr­agen heeft geleverd. Van 31 januari tot 3 februari stond De la Parra zelf op de planken in Theater On Stage, met

geregissee­rd door Wimie Wilhelm.

Speciaal voor theatermak­ers verzorgde De la Parra in Paramaribo ook een workshop over technieken en methodes om ‘droge’ geschieden­is tot leven te wekken en te presentere­n met kleurrijke verhalen en boeiend theater. Met Het verbrande huis laat zij op sublieme wijze zien dat cultureel erfgoed een onuitputte­lijke inspiratie­bron kan vormen voor theater, storytelli­ng en andere podiumkuns­ten. De voorstelli­ngen en workshop zijn mede mogelijk gemaakt door de Nederlands­e ambassade in Paramaribo. De organisati­e is in handen van Anco Producties (Ann Hermelijn).

(Foto’s: Ben van Duin)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname