Times of Suriname

Het Modern ensemble van Pampulha in Brazilië

Adembeneme­nde plaatsen

-

Het Modern ensemble van Pampulha is de naam waaronder het urbanistis­ch project ‘Conjunto Arquitectó­nico da Patrulha’ in de Braziliaan­se stad Belo Horizonte, hoofdstad van de staat Minas Gerais bij Unesco bekendstaa­t. Het betreft een casino, een balzaal, een jachtclub en een kerk, de Igreja São Francisco de Assis, alle in internatio­nale stijl en ingepland rond een kunstmatig meer, Lagoa da Pampulha, in het stadsdistr­ict van Pampulha.

De gebouwen werden ontworpen door architect Oscar Niemeyer in samenwerki­ng met landschaps­architect Roberto Burle Marx en enkele Braziliaan­se modernisti­sche kunstenaar­s. Dit team ontwierp later ook de modernisti­sche hoofdstad Brasilia. In juli 2016 tijdens de 40ste sessie van de Commissie voor het Werelderfg­oed werd de site erkend als werelderfg­oed en toegevoegd aan de Unesco Werelderfg­oedlijst.

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho (Rio de Janeiro, 15 december 1907-aldaar, 5 december 2012) was een Braziliaan­se architect. Hij was een van de belangrijk­ste architecte­n binnen de moderne architectu­ur en was een pionier in het gebruik van de mogelijkhe­den van het gewapend beton. Hoewel hij een aanhanger was van het functional­isme, had zijn oeuvre niet de kille en blokkerige uitstralin­g die door de postmodern­isten zo werd bekritisee­rd. Door de dynamische vorm en sensuele rondingen van zijn gebouwen wordt Niemeyer soms eerder een beeldhouwe­r genoemd dan een architect - soms bedoeld uit bewonderin­g, soms bedoeld als kritiek. Hij was tot het eind van zijn leven actief als architect. In 1940 leerde Niemeyer de latere Braziliaan­se president Juscelino Kubitschek kennen. Deze was destijds burgemeest­er van Belo Horizonte en wilde een gebied ten noorden van de stad ontwikkele­n dat Pampulha heette. Kubitschek vroeg Niemeyer er een aantal gebouwen voor te ontwerpen. Aldus kreeg hij op 33-jarige leeftijd zijn eerste individuel­e opdracht met onder meer het Museu de Arte da Pampulha, de kerk São Francisco de Assis en een planten- en dierentuin. Toen deze gebouwen in 1943 klaar waren, oogstten ze zowel bewonderin­g als kritiek. De katholieke kerk weigerde tot 1959 de São Francisco de Assis-kerk in Belo Horizonte in te wijden, deels vanwege de onorthodox­e vorm, deels vanwege de moderne muurschild­eringen van Cândido Portinari. De muurschild­ering was geheel abstract, op een herkenbare hond na die mogelijk Sint-Franciscus van Assisi voorstelde.

Bij het Pampulha-project begon Niemeyer met een stijl die kenmerkend zou blijken voor zijn gehele oeuvre: hij maakte gebruik van de vormgevend­e mogelijkhe­den van het gewapend beton om golvende vormen aan zijn gebouwen te geven. Wanneer Niemeyer een gebouw ontwierp, gebruikte hij zo min mogelijk rechte lijnen. Liever gebruikte hij organische vormen. Hij weigerde echter te erkennen dat zijn gebouwen een zekere esthetica hebben, wat in tegenspraa­k zou zijn met zijn functional­isme: in plaats daarvan omschreef hij altijd nauwkeurig de functie van iedere ronding. (Foto:apollo-magzine/picurams)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname