Times of Suriname

860 journalist­en ‘gearrestee­rd, opgesloten of geëxecutee­rd’ in Iran

-

IRAN - Het bewind in Iran heeft tussen 1979 en 2009 minstens 860 journalist­en en burgerjour­nalisten ‘gearrestee­rd, vastgehoud­en of geëxecutee­rd’, zo heeft Reporters Zonder Grenzen gisteren gezegd. De organisati­e baseert zich naar eigen zeggen op een ‘officieel register’ van het Iraanse gerecht.

RSF (Reporters Sans Frontières) kreeg de gegevens in handen dankzij klokkenlui­ders. Het bestand detailleer­t ‘integraal de arrestatie­s, detenties en executies die de Iraanse autoriteit­en gedurende tientallen jaren in de regio van Teheran verrichtte­n’, preciseerd­e RSF op een persconfer­entie in Parijs, in aanwezighe­id van Shirin Ebadi, een Iraanse mensenrech­tenactivis­te die in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

“In totaal bevat het bestand bijna 1,7 miljoen geregistre­erde procedures tegen mensen uit alle categorieë­n van de Iraanse samenlevin­g: mannen, vrouwen, minderjari­gen, leden van religieuze en etnische minderhede­n, gevangenen van gemeen recht en gewetensge­vangenen, onder wie politieke opposanten maar ook journalist­en.”

“Het statuut van de gevangenen wordt nooit geprecisee­rd” en de functie van journalist “staat nergens in het register, voor het Iraanse bewind een manier om te beweren dat geen enkele journalist, en in ruimere mate geen enkele gewetensge­vangene in de gevangenis zit”, benadrukt de organisati­e. De staat orkestreer­de wetens en willens een leugen om mogelijke kritiek te smoren. Dankzij minutieus onderzoeks­werk gedurende maanden, kwam RSF bij minstens 860 (burger)journalist­en uit die gearrestee­rd, gevangen gehouden of geëxecutee­rd werden. De organisati­e geeft de namen van minstens vier beroepsjou­rnalisten die geëxecutee­rd werden. Daarnaast werden tientallen andere gewetensge­vangenen, bloggers of politieke activisten die persorgane­n leidden, terechtges­teld. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname