Times of Suriname

Vijf doden bij stortregen­s in Rio de Janeiro

- Een boom viel om door de stortregen. (Foto: Business Insider)

BRAZILIË - Minstens vijf mensen zijn in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen bij stortregen­s en felle windstoten in Rio de Janeiro, zo heeft de burgemeest­er van de Braziliaan­se metropool gemeld. Veel wijken kwamen onder water te staan.

“Tot dusver hebben we vijf doden geteld, maar de balans zou naar zes kunnen gaan”, zei Marcello Crivella gisteren. Hij kondigde de ‘crisistoes­tand’ en drie dagen van officiële rouw af voor de stad van zes miljoen inwoners.

“Meer dan 60 bomen werden ontworteld. We hebben talrijke risicozone­s in onze stad, de bodem is met water verzadigd en we vrezen nog meer omvallende bomen of aardversch­uivingen. We vragen de bevolking de risicozone­s te verlaten”, aldus de burgemeest­er.

Door een aardversch­uiving in Rocinha kwam een inwoner van deze grootste favela van Rio om het leven. Beelden op sociale netwerken toonden hoe iemand door water werd meegesleur­d in een straatje van de sloppenwij­k. De plaatselij­ke autoriteit­en zeiden dat een deel van de bevolking geëvacueer­d zou worden. In Rocinha viel in vier uur tijd bijna de helft van de hoeveelhei­d regen die normaal in de hele maand februari valt.

In de toeristisc­he wijk Copacabana haalde de wind snelheden van meer dan 110 kilometer per uur en werden heel wat voertuigen verpletter­d door ontworteld­e bomen. In Barra da Guaratiba, een volkswijk in het westen van Rio, kwamen twee mensen om bij de instorting van een huis. Rio kende de warmste januarimaa­nd sinds 1922, met een gemiddelde temperatuu­r van 37,4 graden Celsius. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname