Times of Suriname

Huis van Afgevaardi­gden start onderzoek naar Russische invloed op Trump

-

VS Democratis­che leden van het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden zijn woensdag een groot onderzoek gestart naar mogelijke Russische invloed op president Donald Trump. Het onderzoek richt zich op mogelijke invloed die Rusland en andere buitenland­se mogendhede­n of personen op Trump en zijn naaste medewerker­s hebben. Dit loopt naast het Ruslandond­erzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die onderzoekt vooral de banden tussen Rusland en het campagnete­am van Trump. Het nieuwe onderzoek richt zich ook op de financiële banden die het Witte Huis mogelijk met Rusland heeft. Democratis­che leden van het

- Huis van Afgevaardi­gden zijn tegelijker­tijd nog een aantal onderzoeke­n naar de regering van Trump gestart. Een commissie gaat de belastinga­angiftes van de president onderzoeke­n. Ook wordt er gekeken naar het mogelijk overtreden van regels door de regering tijdens de ‘shutdown’ van afgelopen maand.

Tijdens de State of the Union zei Trump dat ‘belachelij­ke en partijdige onderzoeke­n’ het land schaden. Hij doelde daarmee op onderzoeke­n naar zijn regering die door Democraten zijn ingesteld.

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden namens de Democraten, reageerde woensdag op het ‘dreigement’. “Wij laten ons niet bang maken door dit dreigement van de president. Het is onze taak om het Witte Huis te controlere­n. Als we dat niet deden, zouden we strafbaar zijn.”

Het Huis van Afgevaardi­gden stelt deze onderzoeke­n nu in, omdat de Democraten daar sinds de ‘midterms’ van november een meerderhei­d hebben. Een aantal eerdere onderzoeke­n werden gesloten door Republikei­nse leden van het Congres.

The New York Times schrijft dat de situatie van nu vergelijkb­aar is met die in de periode dat de voormalige presidente­n George W Bush en Barack Obama een meerderhei­d van de andere partij tegenover zich hadden in het Huis van Afgevaardi­gden.

(NU)

 ??  ?? Een vader met een kind op de arm. (Foto: NU)
Een vader met een kind op de arm. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname