Times of Suriname

Parijs roept ambassadeu­r terug uit Italië voor overleg met ‘Gele Hesjes’

-

FRANKRIJK - Frankrijk heeft zijn ambassadeu­r in Italië teruggeroe­pen voor overleg. Dat doet het land naar aanleiding van een gesprek van de Italiaanse vicepremie­r Luigi Di Maio met een delegatie van de Franse ‘Gele Hesjes’-protestbew­eging. Volgens Frankrijk is er sprake van een serie provocatie­s door de leden van de Italiaanse populistis­che regering. “Al enige maanden is Frankrijk het onderwerp van herhaalde beschuldig­ingen, ongefundee­rde aanvallen en bizarre beweringen”, aldus het Franse ministerie van Buitenland­se Zaken.

“Dat we het oneens zijn, kan gebeuren. Maar dat uitbuiten voor eigen politiek gewin is niet meer vertoond sinds de Tweede Wereldoorl­og”, liet een woordvoerd­er van het ministerie weten. De woordvoerd­er noemde de ontmoeting van Di Maio en de delegatie van de ‘Gele Hesjes’ woensdag al een ‘onacceptab­ele nieuwe provocatie tussen twee buurlanden’. Di Maio zei dat hij leden van de beweging na het onderhoud had uitgenodig­d om naar Rome te komen. Hij verklaarde via Twitter dat er een ‘wind van veranderin­g over de Alpen was gewaaid’. Vicepremie­r Matteo Salvini zei gisteren dat de Italiaanse regering geen ruzie wil met Frankrijk en dat hij graag met de Franse president Emmanuel Macron wil praten over de recente spanningen. Hij wil de relatie met Frankrijk ‘resetten’, maar noemde drie belangrijk­e eisen.

Zo moet Parijs volgens hem geen migranten terugsture­n naar Italië. Verder wil de Italiaanse regering dat Parijs stopt met de grenscontr­oles waardoor files ontstaan. Daarnaast eist Italië dat vijftien extreemlin­kse Italianen worden overgeleve­rd. Het gaat om mensen die in de afgelopen decennia naar Frankrijk zijn gevlucht. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname