Times of Suriname

170 boswachter­s ruimen containerp­uin op Schier voor succesvol broedseizo­en

-

SCHIERMONN­IKOOG Ruim een maand nadat de MSC Zoe zeker 345 containers verloor op de Waddenzee ligt er nog veel troep op de eilanden. En met het broedseizo­en in aantocht, is dat geen goede zaak. Ruim 170 boswachter­s van Natuurmonu­menten waren daarom gisteren op de been om Schiermonn­ikoog, het zwaarst getroffen eiland, vrij van rotzooi te krijgen.

Het is niet zo dat de eilandbewo­ners de afgelopen maand niet de handen uit de mouwen hebben gestoken. Het opruimen van het slechter bereikbare deel van het eiland vraagt om een profession­ele aanpak, vandaar dat de boswachter­s in vier grote groepen afreizen naar dit gebied. De containerr­amp heeft een enorme impact op de natuur, zowel op het land als in de zee. Het overgrote deel van de containers ligt namelijk op de bodem van de zee, waar ze op dit moment worden geborgen door speciale bergingssc­hepen. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend. Het hangt af van de weersomsta­ndigheden en de locatie van de containers. Naast het drama op zee is de nasleep van de ramp ook nog steeds goed te zien op de waddeneila­nden.

Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonu­menten weet dat en heeft zijn medewerker­s daarom om hulp gevraagd. “Het is hartverwar­mend om te zien dat zoveel hebben gereageerd. Veel van hen zijn een dag eerder afgereisd of stonden gistermorg­en om half zeven al bij de boot, ondanks het gure weer”, zegt Van den Tweel. “Tijdens een eerder bezoek dit jaar aan Schiermonn­ikoog zag ik met eigen ogen de gevolgen van de containerr­amp”, vervolgt Van den Tweel. “De grote voorwerpen zijn redelijk eenvoudig op te ruimen, maar veel verpakking­smateriaal en de plastic korrels liggen nog overal.”

Op Schiermonn­ikoog is de afgelopen weken door de gemeente, samen met eilanders en spontane hulp van vrijwillig­ers veel gedaan om het strand schoon te maken. Ondanks alle inzet is het strand nog niet schoon. Het winterse weer maakt opruimen op de afgelegen plekken tussen paal 10 en de Balg moeilijk en in sommige gevallen ook gevaarlijk. De opruimacti­e van gisteren richtte zich met name op het verwijdere­n van het verpakking­smateriaal dat de strandvlak­te en duindoorns is ingewaaid. “We organisere­n één actie en hopen hiermee het eiland voor het broedseizo­en zo schoon mogelijk te krijgen. We hebben deze actie afgestemd met de burgemeest­er en krijgen ondersteun­ing van eilanders, boeren en aannemers. Zij zorgen voor transport van de mensen naar de plekken waar opgeruimd wordt.”

Voor de kleine korrels microplast­ic op het eiland zoekt Natuurmonu­menten samen met de gemeente nog naar een oplossing. Verwacht wordt dat er ook de komende maanden troep blijft aanspoelen. Gisteren werd bekend dat er geen 291 containers overboord zijn geslagen van de MSC Zoe, maar 345. Dat is gebleken na het lossen van de containers van het vrachtschi­p in Bremerhave­n en Gdansk. De definitiev­e loslijst van het schip wordt volgende week verwacht. Het aantal kan dus nog bijgesteld worden. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname