Times of Suriname

Staatstoez­icht op de Mijnen: te veel Nederlands­e putten hebben gebreken

-

GRONINGEN Mijnbouwpu­tten in Nederland hebben nog te veel gebreken en defecten, blijkt gisteren uit een rapport van Staatstoez­icht op de Mijnen (SodM). De overheidsi­nstantie gaat daarom meer toezicht houden op de mijnbouwpu­tten om lekkages te voorkomen.

In het rapport ‘De integritei­t van onshore putten in Nederland van het SodM’ zijn zestienhon­derd putten op het land onderzocht. Mijnondern­emingen gebruiken putten voor olie- en gaswinning, geothermie (aardwarmte), zoutwinnin­g of ondergrond­se opslag van stoffen. Een put bestaat uit één of meer buizen die de ondergrond met de bovengrond verbindt.

De buizen kunnen gaan lekken, wat vooral schadelijk is als er maar één buis wordt gebruikt, omdat een tweede

SCCN TV 17.1

buis de lekkage normaal gesproken opvangt. Zo waren er in Twente lekkages van pekelwater in zoutputten. Deze enkele buizen zijn inmiddels vervangen.

Gasputten zijn voorzien van een dubbele bebuizing, maar ook hier is een kleine lekkage naar de omgeving geconstate­erd. Deze lekkage is vergelijkb­aar met een kwart van de dagelijkse methaanuit­stoot van één koe. De olieputten zijn in goede conditie, stelt SodM. Bij incidenten zal het SodM streng optreden. Ook houdt de organisati­e de zoutsector en aardgasput­ten nauwletten­d in de gaten. Iedere mijnbouwon­derneming krijgt te maken met een jaarlijkse inspectie. (NU)

 ??  ?? Een mijnbouwbe­drijf in Nederland. (Foto: NU)
Een mijnbouwbe­drijf in Nederland. (Foto: NU)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname