Times of Suriname

Organisati­e: klimaatpro­test trok 15.000 scholieren

-

DEN HAAG - Op het Haagse Malieveld zijn veel meer scholieren bijeengeko­men voor het klimaatpro­test dan op voorhand werd verwacht. Ondanks dat is alles rustig verlopen.

Rekening werd gehouden met ongeveer 4000 jongeren, maar de organisati­e schat het aantal uiteindeli­jk op maar liefst 15.000. Een politieage­nt zag ook meer scholieren dan verwacht: “Maar als alles dan zo rustig verloopt, is dat echt kicken.” Duizenden scholieren uit het hele land kwamen samen op het Malieveld om te demonstrer­en voor een beter klimaat en om de politiek op te roepen tot maatregele­n. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als: ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’ en ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’.

“Het is super om te zien dat het zo druk is”, zei scholier Jasmijn. “Het is ook belangrijk, want we denken aan onze kinderen en kleinkinde­ren.” Haar vriendin Cato is het met haar eens, al ziet zij ook een ander voordeel aan het protest: “Het is ook wel lekker om te kunnen spijbelen volgens de regels.” De scholieren werden toegesprok­en door de organisati­e, om vervolgens een mars te lopen door de Haagse binnenstad. De demonstran­ten liepen via de Hofvijver en de Mauritskad­e terug naar het Malieveld. De stoet trok veel bekijks. De demonstran­ten kregen applaus, werden toegezonge­n en konden rekenen op steun. Toch was een politieage­nt blij dat er geen ‘foute’ groepen zich aansloten bij de mars. “We zijn altijd beducht op tegenstand­ers van een protest, daarom zijn we ook met veel. Het gaat immers om kinderen en die moeten altijd veilig zijn. Ik ben blij dat dit gelukt is.”

Ook de NS merkte grote drukte en heeft mensen op verschille­nde perrons ingezet om reizigers te begeleiden. Het was vooral druk vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam. (De Telegraaf)

 ??  ?? Scholieren tijdens het klimaatpro­test met een protestbor­d in de hand. (Foto: NRC)
Scholieren tijdens het klimaatpro­test met een protestbor­d in de hand. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname