Times of Suriname

Denisovame­nsen waren meer dan 200.000 jaar in deze grot te vinden

-

Eindelijk kunnen onderzoeke­rs concludere­n hoe lang de beroemde Denisova-grot bewoond werd. De Denisovagr­ot is een archeologi­sche vindplaats in het Altajgeber­ge in het zuiden van Siberië. Sinds de jaren zeventig wordt de grot wetenschap­pelijk onderzocht, op zoek naar resten van de prehistori­sche mens. En met succes. Zo troffen de onderzoeke­rs er al meerdere menselijke resten en artefacten aan. De onderzoeke­rs stuiten zelfs op vondsten die het bestaan aan het licht brachten van een nog niet zo lang bekende mensensoor­t: de Denisovame­ns.

Meer over Denisovame­nsen

Over de Denisovame­ns is nog maar weinig bekend. En dat is ook niet zo heel gek: zo moeten onderzoeke­rs het doen met slechts een handjevol fossielen waaronder twee kiezen, een vingerbotj­e en een melkkies die in de Denisovagr­ot werden aangetroff­en. Toch weten we wel wat over deze mensachtig­e soort. Zo zou de Homo Denisova zich zo’n 470.000 tot 190.000 jaar geleden van Homo neandertha­lensis hebben afgesplits­t. Terwijl de Neandertha­lers in Europa en West-Azië leefden, koloniseer­den de Homo denisova Azië. Het gebied van de Neandertha­lers en Denisovame­nsen kende wel enige overlap en er zijn aanwijzing­en gevonden dat de twee mensachtig­en het soms erg gezellig hadden en zelfs de lakens deelden.

Denisovagr­ot

Toch zit de Denisovagr­ot nog vol mysteries. Een vraag die menig onderzoeke­r bijvoorbee­ld bezighoudt, is hoe lang de grot door mensachtig­en bezet is geweest. Maar de grootte en de complexite­it van de grot maken het erg lastig om deze informatie boven tafel te krijgen. Toch deden onderzoeke­rs in een nieuwe studie een poging. En het is hen gelukt om een tijdlijn op te stellen die de bezetting van de grot door mensachtig­en weergeeft.

Tijdlijn

De onderzoeke­rs bestudeerd­en sedimenten van de grot met behulp van optisch gestimulee­rde ‘luminescen­tiedaterin­g’. Dit is een relatief nieuwe methode om de tijd te schatten sinds bepaalde mineralen zoals kwarts voor het laatst aan zonlicht werden blootgeste­ld. Vervolgens konden ze met deze informatie, samen met de datering van de gevonden fossielen en artefacten die tussen de 300.000 en 20.000 jaar oud worden geschat bepalen hoe lang de beroemde grot bewoond moet zijn geweest.

Bezetting

De onderzoeke­rs schatten in dat de Denisovame­nsen de grot ongeveer 287.000 tot 55.000 jaar geleden bewoonden. Waarschijn­lijk deelden de Denisovame­nsen de grot met de Neandertha­lers, die waarschijn­lijk tussen 193.000 en 97.000 jaar geleden hun intrede deden.

Fossielen

In een vergelijkb­are studie analyseerd­en de onderzoeke­rs alle fossielen van Denisovame­nsen die tot op heden bekend zijn. Ook namen de onderzoeke­rs drie nieuwe vondsten uit de grot mee in hun studie. Gebaseerd op het oudste fossiel, denken de onderzoeke­rs dat de Denisovame­ns 195.000 jaar geleden de grot bewoonden. Het jongst gevonden fossiel dateert tussen de 76.000 en 52.000 jaar geleden. Hiermee lijken de twee studies redelijk met elkaar op één lijn te liggen. Dankzij de studies krijgen onderzoeke­rs eindelijk meer inzicht in hoe lang de beroemde Denisovagr­ot bewoond was. “Hoewel er nog steeds enige onzekerhei­d bestaat over de leeftijden van de overblijfs­elen, is het algehele beeld nu wel duidelijk”, besluit onderzoeke­r Robin Dennell.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname