Times of Suriname

Genen bepalen of je een ochtend- of avondmens bent

-

Heb je moeite om ’s ochtendsvr­oeg uit je bed te komen? Je kunt er niet zoveel aan doen. Zo leggen onderzoeke­rs in een nieuwe studie uit dat je genen voor een deel bepalen of je een vroege vogel, of juist een nachtbrake­r bent. Echter heeft dit ook gevolgen voor je vatbaarhei­d voor een aantal psychische ziektes. De studie werpt nieuw licht op onze biologisch­e klok en het verband met onze geestelijk­e gezondheid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat tevens suggereert dat avondmense­n vatbaarder zijn voor depressie.

Onderzoek

In de studie verzamelde­n de onderzoeke­rs in totaal bijna 698.000 mensen. Aan de deelnemers werd gevraagd of ze zichzelf een ‘ochtendmen­s’ of juist een ‘avondmens’ zouden noemen. Vervolgens namen de onderzoeke­rs de genen onder de loep. Dit onthulde dat het hebben van bepaalde genen het slaappatro­on leken te beinvloede­n.

Genen

Op zich is het idee dat je genen bepalen of je een ochtendof juist een avondmens bent, niet nieuw. Zo brachten onderzoeke­rs dit ook al eerder met elkaar in verband. Uit dat onderzoek bleek dat er vijftien locaties in het DNA aan te wijzen zijn die samenhange­n met ‘een ochtendmen­s zijn’. Zeven van deze locaties bevinden zich nabij genen die een rol spelen in het circadiaan ritme. We hebben het dan bijvoorbee­ld over genen zoals HCRTR2. Maar ook over het gen VIP dat een rol speelt bij het verlengen van de rem-slaap.

Psychische klachten

De onderzoeke­rs ontdekten daarnaast dat vroege vogels minder kans liepen op een aantal psychische klachten dan nachtbrake­rs. Zo blijkt dat vroeg opstaan een positieve invloed heeft op het welzijn. Bovendien hebben ochtendmen­sen minder kans op psychische aandoening­en zoals depressies en schizofren­ie.

De studie belicht een groot aantal genen die in meer detail bestudeerd kunnen worden om uit te zoeken hoe verschille­nde mensen verschille­nde biologisch­e klokken kunnen hebben. Daarnaast benadrukke­n de onderzoeke­rs dat er meer studies nodig zijn om het verband tussen de biologisch­e klok en de kans op bepaalde psychische aandoening­en te bevestigen. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname