Times of Suriname

Wetenschap­pers waarschuwe­n voor een Parkinson-pandemie

-

Het aantal mensen met Parkinson neemt rap toe. Maar daar hoeven we ons niet bij neer te leggen.

Als we terugkijke­n op de menselijke geschieden­is, dan blijkt de ziekte van Parkinson een vrij zeldzame aandoening te zijn. Zo stierven in 1855 veertig jaar nadat de ziekte voor het eerst werd beschreven zo’n 22 mensen van de 15 miljoen tellende populatie van Engeland en Wales aan de aandoening.

In 2014 stierven er echter 5.000 tot 10.000 mensen van de 65 miljoen inwoners van Engeland en Wales aan Parkinson. En het aantal zal in de toekomst nog verder toenemen. Wetenschap­pers waarschuwe­n dan ook voor een Parkinson-pandemie; zo schatten onderzoeke­rs in dat het aantal mensen met de ziekte van Parkinson in 2040 tot wel 17 miljoen kan stijgen.

Meer over de Parkinson

De snelstgroe­iende neurologis­che aandoening ter wereld is de ziekte van Parkinson. Dit is een langzame, progressie­ve aandoening, die het centrale zenuwstels­el aantast, waarbij zenuwcelle­n langzaam afsterven. Dit leidt tot stoornisse­n in de beweging, spiercontr­ole en de balans. De symptomen komen langzaam op en worden naarmate de ziekte vordert, ernstiger. Hoe de ziekte precies ontstaat, is doorgaans onbekend.

Toename

ziekte van

Volgens de onderzoeke­rs wordt deze sterke toename gedreven door meerdere factoren. Allereerst noemen de onderzoeke­rs verouderin­g als één van de redenen. De kans op Parkinson neemt namelijk toe naarmate men ouder wordt. En op dit moment is de wereldbevo­lking aan het vergrijzen; zo neemt het aantal 65-plussers snel toe. Ook noemen de onderzoeke­rs de stijgende levensverw­achting als reden. Daarnaast brengen de onderzoeke­rs industrial­isatie in verband met de dreigende Parkinson-pandemie. Vooral zware metalen, oplosmidde­len en specifieke pesticiden vormen een risico. Ten slotte heeft de afname van het aantal rokers invloed. Zo blijkt uit meerdere studies dat rokers minder risico lopen op de ziekte. Een afname van het aantal rokers zou kunnen leiden tot meer mensen met Parkinson.

2040

“Tegen 2040 kunnen we echt spreken van een pandemie,” zegt onderzoeke­r Patrik Brundin. “Dit zal leiden tot meer menselijk leed, maar ook tot hogere medische kosten. Hoe kan de gemeenscha­p van dit scenario op de hoogte worden gebracht en hoe kunnen er veranderin­gen doorgevoer­d worden om deze pandemie aan te kunnen?”, vraagt hij zich hardop af. Toch zien de onderzoeke­rs licht aan het einde van de tunnel. “In de afgelopen eeuw heeft de samenlevin­g in verschille­nde mate met succes pandemieën van onder andere polio, borstkanke­r en hiv onder ogen gezien”, zegt hoofdauteu­r Ray Dorsey. Naar aanleiding van deze voorbeelde­n stellen de onderzoeke­rs in hun studie een methode voor om de Parkinson-pandemie een halt toe te roepen. Zo willen ze de ziekte door deze grondig te bestuderen beter gaan begrijpen en naar aanleiding daarvan nieuwe zorgmodell­en opstellen. “We hopen dat deze studie het bewustzijn verhoogt en dat deze de basis zal vormen voor een antwoord om de grootste gezondheid­suitdaging van onze tijd aan te pakken”, besluit onderzoeke­r Bastiaan Bloem.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname