Times of Suriname

Mysterieuz­e stenen blijken prehistori­sche rolmaten te zijn

-

De drie oude stenen van 5000 jaar werden in 1889, nabij het dorpje Folkton in Yorkshire ontdekt. Meer dan een eeuw later stuitten onderzoeke­rs in West Sussex op nog zo’n cilindervo­rmige steen. En jarenlang wisten onderzoeke­rs niet wat de functie van de stenen was. Maar nu denken ze eruit te zijn. Objecten zoals de ‘Folkton Drums’ zoals de stenen ook wel genoemd worden werden gebruikt tijdens de bouw van bijvoorbee­ld Stonehenge en deden daarbij dienst als een soort rolmaat. Dergelijke objecten werden waarschijn­lijk gebruikt om onder meer Stonehenge uit te meten. De Folkton Drums zijn gemaakt van kalksteen en enigszins versierd. De stenen zijn cilindervo­rmig en hebben allemaal een andere omtrek.

Onderzoeke­rs ontdekten dat wanneer je een stuk touw een x aantal keer rond de Folkton Drums wikkelt, je een standaard eenheid van lengte verkrijgt. Een voorbeeld: wikkel een touw tien keer rond de smalste steen en je verkrijgt een standaardl­engte van 3,22 meter. Een touw van deze lengte kun je vervolgens exact negen keer rond de op één na smalste steen wikkelen, acht keer rond de op één na breedste steen of zeven keer rond het breedste exemplaar. En als klap op de vuurpijl heeft eerder onderzoek aangetoond dat de diameter van Stonehenge een veelvoud van 3,22 meter is. Hetzelfde geldt voor Durrington Walls, op zo een 3,2 kilometer afstand van Stonehenge. Dit alles wijst er volgens de onderzoeke­rs op dat men er in de prehistori­e een standaardl­engte op nahield en dat deze ook wijdverbre­id gebruikt werd.

Draagbaar

Eerdere studies hebben al aangetoond dat de stenen die gebruikt werden om bijvoorbee­ld Stonehenge te bouwen van grote afstand moesten komen. De onderzoeke­rs vermoeden dat de bouwers eerst de plek waar ze wilden gaan bouwen grondig bestudeerd­en en het te bouwen monument uitmaten. Vervolgens werd aan mensen in de tot wel 260 kilometer verderop gelegen mijnen doorgegeve­n hoe groot de stenen moesten zijn om dit monument te kunnen bouwen. De Folkton Drums kwamen daarbij mogelijk van pas: je kon ze gemakkelij­k meenemen en ze gaven een accuraat beeld van hoe groot de benodigde stenen moesten zijn. Bovendien stelde het de prehistori­sche mensen in staat om monumenten van dezelfde grootte en met een vergelijkb­aar ontwerp op de meest uiteenlope­nde plekken te doen verrijzen.

Kennis van geometrie

Overigens weten de onderzoeke­rs niet zeker of deze kalkstenen cilinders daadwerkel­ijk gebruikt zijn om Neolithisc­he monumenten uit te meten. Ze wijzen erop dat kalk niet zo’n heel geschikt materiaal is voor een dergelijke prehistori­sche rolmaat. Bovendien zijn de Folkton Drums teruggevon­den op een opmerkelij­ke plek: in het graf van een kind. Voor nu wordt dan ook aangenomen dat het een soort replica’s zijn en dat de ‘echte’ prehistori­sche rolmaten van hout werden gemaakt. “Maar hout is op de meeste Neolithisc­he vindplaats­en niet bewaard gebleven en in prehistori­sch Brittannië zijn geen houten meetgereed­schappen teruggevon­den”, aldus onderzoeke­r Andrew Chamberlai­n. Maar ook als het replica’s zijn, kunnen de 5000 jaar oude stenen veel meer inzicht geven in het leven van de bouwers van Stonehenge en vergelijkb­are monumenten. “Het bestaan van deze meetinstru­menten wijst op een geavanceer­de kennis van geometrie en de wiskundige eigenschap­pen van cirkels.”

Waarom de stenen uiteindeli­jk in het graf van een kind werden geplaatst, is onduidelij­k. “Betekent het dat standaardl­engtes geassociee­rd werden met kinderen of groei of de menselijke levenscycl­us, waaronder leerproces­sen en het van generatie op generatie doorgeven van kennis?”, vraagt onderzoeke­r Parker Pearson zich af.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname