Times of Suriname

Regiocomma­ndant Forster wil uitvoering certificer­ing bromfietse­rs

-

NICKERIE Het certificer­en van bromfietse­rs is in proces, zegt de commandant van politie regio West, hoofdinspe­cteur Retitia Forster. Zij betreurt het verkeerson­geluk waarbij begin deze week de veroorzake­r van een aanrijding, een 29jarige bromfietse­r, zijn weghelft verliet toen hij een voertuig probeerde in te halen. De bromfietse­r botste tegen een personenbu­s op en liep zwaar lichamelij­k letsel op. Enkele dagen later is hij komen te overlijden in het Mungra Medisch Centrum.

Forster zegt haar uiterste best te zullen doen om het certificer­en van bromfietse­rs in uitvoering te brengen dit jaar. De politiefun­ctionaris zegt dat bromfietse­rs een kwetsbare groep zijn in het verkeer en dat weer gebleken is dat deze groep verkeerdee­lnemers steeds slachtoffe­r wordt bij aanrijding­en. “Sommige mensen kennen de verkeersre­gels niet, springen op een bromfiets en rijden zomaar in het verkeer.” Forster zegt dat zij het stoer vinden wanneer zij hard rijden, “maar stoer gedrag heeft consequent­ies en een daarvan is betrokken zijn bij een aanrijding met zwaar lichamelij­k letsel met als gevolg de dood”.

Bijkans een jaar nadat officieel een aanvang gemaakt is met het certificer­en van bromfietse­rs door het Korps Politie Suriname wordt daar bitter weinig van gemerkt. Het project werd enkele jaren terug aangekondi­gd, maar de start werd steeds weer uitgesteld. Het project zou sinds 2014 starten in Nickerie als pilot, maar vanwege het ontbreken van wetgeving werd het telkens verschoven. Uiteindeli­jk is het project in januari 2018 gelanceerd in Paramaribo. Vanaf die datum moeten bromfietse­rs vanaf zestien jaar binnen drie jaar gecertific­eerd zijn om een bromfiets te mogen besturen. De wettelijke grondslag voor de certificer­ing staat in het staatsbesl­uit nummer 119 dat vorig jaar is uitgegeven.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname