Times of Suriname

“Vrouwen zouden minimaal vier maanden zwangersch­apsverlof moeten krijgen”

-

PARAMARIBO - Indien de parlementa­riërs met een medische achtergron­d hun zin krijgen, mogen vrouwen minimaal vier maanden na de geboorte van hun kind thuisblijv­en zonder dat de wetgever daar consequent­ies aan verbindt. Dit moet, om optimaal borstvoedi­ng te kunnen geven aan hun kind. De artsen Dew Sharman (VHP) en Jennifer Geerlings-Simons (NDP) die tevens voorzitter is van De Nationale Assemblee (DNA), stellen zelfs voor dat de vrouw een halfjaar moederscha­psverlof zou moeten krijgen. De andere kant van de medaille is dat een dergelijke regeling nadelig voor de vrouw zou uitpakken op de arbeidsmar­kt. Werkgevers zouden ertoe over kunnen gaan om zoveel als mogelijk vrouwelijk­e krachten te weren.

In de Wet Beschermin­g Moederscha­p is opgenomen dat het is toegestaan dat vrouwen hun kind op de werkvloer borstvoedi­ng geven. De wet zegt echter niets over het inrichten van speciale faciliteit­en om dit mogelijk te maken. “Er moet een koelkast zijn, en natuurlijk die ruimte waar ik mijn baby of kolf- of borstvoedi­ng geef. Het moet een ruimte zijn die verboden is voor mannelijke werkgevers of mannelijke collega’s. Ik mis dit nog in de Memorie van Toelichtin­g ten aanzien van dit artikel”, merkt Ingrid Karta-Bink (PL) op. Jennifer Vreedzaam (NDP), voorzitter van de commissie die de wet heeft voorbereid, is het eens met haar PL-collega. In commissiev­erband is dit ook besproken en er wordt uitgekeken naar hoe de regering daarop zal antwoorden.

DNA-voorzitter GeerlingsS­imons heeft daarover een uitgesprok­en mening. Zij zou niet staan te springen om, indien zij in die positie verkeerde, haar pasgeboren baby naar het werk mee te nemen. Zij probeert zich ook in de positie te plaatsen van vrouwen die geen hoogstaand­e banen hebben met een eigen kantoorrui­mte en alle gerieven van privacy. Als voorbeeld haalt zij winkelverk­oopsters aan. “Dus we moeten een uitvoerbar­e wet hebben, en dat betekent over het algemeen zo lang mogelijk voor die periode van borstvoedi­ng de kinderen met hun moeder laten, en daarna moet die mevrouw werken. Ze kan inderdaad thuis kolven en het meegeven naar waar het kind naartoe gaat of gewoon een kunstvoedi­ng gebruiken voor één keer per dag of twee keer per dag”, zegt de DNA-voorzitter. “Geef die mevrouw vier maanden of vijf maanden zwangersch­apsverlof, laat ze haar borstvoedi­ng geven. En als ze terugkomt, dan kan ze haar baby naar de crèche brengen”, is het voorstel van Geerlings-Simons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname