Times of Suriname

Venezolaan­se inheemsen bereid noodhulp toe te laten

-

CARACAS - De inheemsen van de Pemonstam in Venezuela hebben in het weekend aangegeven bereid te zijn buitenland­se noodhulp toe te laten in het land. Ook zijn ze bereid het op te nemen tegen de gewapende machten van Venezuela en de regering onder leiding van president Nicolas Maduro. De Pemonstam woont langs de grens met Brazilië.

Vorige week werden de eerst ladingen hulpgoeder­en richting Venezuela gestuurd. Echter, de vrachtwage­ns met hulpgoeder­en kunnen het land niet in vanwege opgeworpen blokkades nabij de grensplaat­s Cúcuta, Colombia. Deze blokkades zijn opgeworpen door Venezolaan­se militairen die loyaal zijn aan Maduro. Oppositiel­eider Juan Guaido gaf vorige week te kennen dat een globale coalitie voedselpak­etten en medicijnen zal sturen naar verzamelpo­sten in Colombia, Brazilië en een Caribisch eiland alvorens die af te leveren in Venezuela.

Zes leiders van de Pemonstam die wonen in Gran Sabana (de Grote Savannah) nabij de grens met Brazilië, zeiden aan Reuters dat de noden van de bevolking belangrijk­er zijn dan de politiseri­ng van de humanitair­e hulp. “We zijn al gereed om ongewapend de grens open te stellen om de noodhulp te ontvangen”, aldus de burgermees­ter van Gran Sabana, Emilio Gonzalez. “De Nationale Garde en de overheid zullen dit niet tegen kunnen houden.” De inheemse gemeenscha­ppen van Venezuela genieten een hoge mate van autonomie in Venezuela. “Wij zijn de bewoners van Gran Sabana en zullen nimmer toestaan dat generaals beslissing­en voor ons nemen”, aldus Jorge Perez, het raadslid voor inheemse gemeenscha­ppen. “We zijn de legitieme autoriteit­en.”

Perez gaf te kennen dat lokale ziekenhuiz­en te maken hebben met een tekort aan medicijnen. “In elk noodgeval worden we gebracht naar Brazilië. Het is een schande. Het ziekenhuis in Boa Vista is gevuld met Venozolaan­se patiënten.” Tienduizen­den Venozolane­n zijn in de afgelopen jaren gevlucht naar Boa Vista, de hoofdstad van het grensdistr­ict Roraima. Gonzalez gaf te kennen dat de Braziliaan­se autoriteit­en hem nog niet hebben gezegd wanneer de noodhulp bij de grens zal arriveren.

Een Braziliaan­se woordvoerd­er wilde niet reageren op vragen omtrent de noodhulp, maar gaf wel aan dat het mogelijk is om goederen te transporte­ren naar Gran Sabana via de weg. Venezuela’s oppositie heeft tot nu toe alleen aangegeven dat buitenland­se noodhulp wordt verzameld in de Colombiaan­se grensstad Cúcuta. De Venozolaan­se autoriteit­en hebben al duidelijk aangegeven, dat ze geen buitenland­se noodhulp zullen toelaten. De Pemonstam telt tienduizen­d stamleden en staat bekend om schermutse­lingen met het leger vanwege benzinekwe­sties en illegaal mijnen. (Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname