Times of Suriname

Justitie bewapent zich tegen mensenhand­el en mensensmok­kel

-

PARAMARIBO Mensenhand­el en mensensmok­kel zijn een keiharde realiteit in Suriname. Dit werd goed in perspectie­f geplaatst tijdens de lancering van een bewustword­ingscampag­ne, waarbij een beroep op de samenlevin­g wordt gedaan om deze vormen van grensovers­chrijdende criminalit­eit de kop in te drukken.

Alleen al bij het Korps Politie Suriname (KPS) zijn er in 2018 ruim 230 personen aangehoude­n, van wie 123 in verzekerin­g werden gesteld. Het KPS stuurde zaken van 73 personen door naar het Openbaar Ministerie voor strafvervo­lging.

Dit zijn volgens Lucretia Redan, directeur Operatione­le Zaken op het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol), tevens voorzitter van de commissie Traffickin­g In Persons (TIP) niet te onderschat­ten statistiek­en. Met de ontwikkeli­ngen die momenteel gaande zijn op het Zuid-Amerikaans­e continent: grote groepen vluchtelin­gen die Venezuela verlaten, is het zaak dat Suriname extra alert is voor mensenhand­el. Vluchtelin­gen en andere kwetsbare groepen zijn een magneet voor mensenhand­elaren.

Voor 2019 heeft de afdeling TIP een actieplan opgesteld om Suriname minder aantrekkel­ijk te maken voor criminele bendes die aan mensenhand­el en mensensmok­kel doen. “Dat zal een leidraad zijn voor 2019, waar we ons voornameli­jk zullen richten op preventie. We zullen ons verder op slachtoffe­rs richten, dat we ze kunnen beschermen, een plek kunnen geven. Daarnaast sowieso blijven we handhaven, we blijven opsporen en we blijven vervolgen”, aldus Redan.

Justitiemi­nister Stewart Getrouw kondigt harde maatregele­n aan tegen criminele organisati­es die van mensenhand­el en -smokkel een business hebben gemaakt. Gewapende politie-eenheden bijgestaan door andere speciale diensten zullen vooral ook in het binnenland opereren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname