Times of Suriname

Hevige stankoverl­ast na vrijkomen versnellin­gsbakolie in Midden-Nederland

-

UTRECHT - In grote delen van Midden-Nederland is sprake van hevige stankoverl­ast vanwege versnellin­gsbakolie die uit een tankwagen in Alblasserd­am is gelekt. De tankwagen raakte oververhit. Volgens de veiligheid­sregio Utrecht bestaat vanaf 400 meter van de tank geen gevaar voor de volksgezon­dheid en kunnen buitenspor­ten gewoon doorgaan.

Het gaat om de stof Petrolad, een versnellin­gsbakolie. De stof is vanaf 400 meter van de tankwagen niet meer meetbaar, maar de penetrante geur verspreidt zich wel verder. De stank is inmiddels tot in Zwolle te ruiken. Mensen klagen over een gas- en rubberacht­ige geur. De veiligheid­sregio’s in Zuid-Holland Zuid en Utrecht hebben zaterdagoc­htend wel een NL-alert verstuurd met het advies ramen en deuren gesloten te houden. Volgens een woordvoerd­er kan de stank misselijkh­eid veroorzake­n en eventueel tot overgeven leiden.

De eerste meldingen kwamen volgens een woordvoerd­er van de veiligheid­sregio Utrecht, zaterdagoc­htend rond zeven uur binnen. Een tankwagen op het bedrijvent­errein in Alblasserd­am van het transportb­edrijf Den Ouden met in totaal 19 ton versnellin­gsbakolie was oververhit geraakt. Deze olie moet continu worden verwarmd omdat hij anders te dik wordt. Maar door een nog onbekende oorzaak liep dat mis. ‘De tankwagen werd te heet, waardoor de stof door de veiligheid­sventielen naar buiten kwam’, aldus de woordvoerd­er.

De brandweer heeft inmiddels de isolatie van de tank aan de Edisonweg afgepeld, om hem af te laten koelen. Omdat de isolatie dik is, kan dat nog uren gaan duren. Verder zetten de brandweerl­ieden een ‘waterscher­m’ in: door water door de stank te spuiten, hopen ze de stank te vermindere­n.

Bij cultureel centrum De Landvast wordt een opvangloca­tie geopend voor mensen die vanwege de overlast niet thuis kunnen blijven. Op Twitter wordt geklaagd over de stankgolf. ‘Werd wakker van de stank en de misselijkh­eid’, aldus een twitteraar. En: ‘Wat een verschrikk­elijk chemische lucht.’

(Volkskrant)

 ??  ?? De brandweer is ter plaatse bij de tankwagen waar versnellin­gsbakolie uit is vrijgekome­n in Alblasserd­am. (Foto: ANP)
De brandweer is ter plaatse bij de tankwagen waar versnellin­gsbakolie uit is vrijgekome­n in Alblasserd­am. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname