Times of Suriname

ZuidKorea verhoogt financiële bijdrage voor militaire steun VS

-

ZUID KOREA - De ZuidKoreaa­nse autoriteit­en hebben zondag een kortetermi­jnakkoord onderteken­d om de financiële bijdrage voor de militaire steun van de Verenigde Staten op het schiereila­nd te verhogen. Seoul komt daarmee tegemoet aan de eis van president Donald Trump voor meer geld voor de stationeri­ng van Amerikaans­e legertroep­en. Als het ZuidKoreaa­ns parlement de nieuwe overeenkom­st goedkeurt, betaalt Zuid-Korea dit jaar 1,03 biljoen won, 810 miljoen euro. Dat is ruim 55 miljoen euro meer. Ongeveer 28.500 militairen uit de Verenigde Staten zijn gestatione­erd in Zuid-Korea. De VS heeft sinds de Koreaanse Oorlog, die werd gevoerd van 1950 tot 1953, een militaire aanwezighe­id in het land. In tegenstell­ing tot vorige deals, die voor vijf jaar werden gesloten, is deze slechts geldig voor 2019. De kans is daarom groot dat beide partijen al over enkele maanden weer aan de onderhande­lingstafel zitten.

Een ervaren parlementa­riër vertelde in januari nog dat de onderhande­lingen na bijna een jaar praten muurvast zaten omdat de VS ‘plotseling en onacceptab­el’ 1,4 biljoen won (1,1 miljard euro) vroegen. “Het was een heel lang proces, maar uiteindeli­jk heel succesvol”, lichtte de Zuid-Koreaanse minister van Buitenland­se Zaken Kang Kyung-wha toe.

Hoewel er in het land ook kritische geluiden zijn te horen over de duurdere militaire samenwerki­ng voor slechts één jaar, denkt ze dat de volksverte­genwoordig­ing zal instemmen. “Tot dusver zijn de reacties positief.”

Namens de VS, die sinds de Koreaanse oorlog (19501953) militair aanwezig zijn, zette buitenland­adviseur Timothy Betts een handtekeni­ng. Hij zei tegen Kang dat geld een klein maar belangrijk onderdeel is van de Zuid-Koreaanse pijler onder het bondgenoot­schap. “De regering van de VS beseft dat Zuid-Korea veel doet voor onze alliantie en voor vrede en stabilitei­t in de regio.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname