Times of Suriname

May wil opnieuw meer tijd voor haar brexit-deal

-

LONDON - Brits premier Theresa May heeft het parlement in Londen opnieuw om meer tijd voor de heronderha­ndelingen over de brexit met de EU gevraagd. Dat melden de BBC en de Telegraph gisteren onder aanhaling van regeringsb­ronnen. May wil uiterlijk 13 februari een verklaring afleggen in het parlement over de stand van zaken in de onderhande­lingen. Op 14 februari zal er over de verdere procedure gestemd worden.

Een regeringsw­oordvoerst­er bevestigde dat 27 februari intussen al als datum is voorzien voor een bijkomende stemming over hoe het nu verder moet. Als het parlement May donderdag meer tijd toekent, zou dat al de tweede verlenging zijn sinds ze crashte met haar brexit-deal midden januari. De oppositie beticht May ervan de afgevaardi­gden kort voor de brexit-datum van 29 maart in een alles-of-nietsstemm­ing te laten kiezen voor haar deal of een brexit zonder akkoord. Pogingen om May de controle over het brexitproc­es af te nemen en een uitstel van de EU-exit af te dwingen, zijn tot op heden mislukt. Keir Stramer, de brexit-expert van oppositiep­artij Labour, kondigde aan dat zijn partij donderdag een tweede en definitiev­e stemming over Mays brexit-akkoord tegen eind februari wil forceren. Labour moet daarvoor wel substantië­le steun van pro-Europese afgevaardi­gden uit het regeringsk­amp krijgen.

Volgens de Sunday Times ziet het er echter tot dusver niet naar uit dat ze daarin zullen slagen. Op 29 januari stemde een meerderhei­d van de parlements­leden voor heronderha­ndelingen over de zogeheten Ierse backstop-regulering. Met de backstop moet een herinvoeri­ng van grenscontr­oles tussen Noord-Ierland en het EU-lid Ierland voorkomen worden.

Voor veel conservati­eve parlements­leden is de regel evenwel een doorn in het oog, omdat ze vrezen dat GrootBritt­annië daardoor permanent aan de EU gebonden blijft. Vandaag gaat brexitmini­ster Stephen Barclay voor overleg naar Brussel. Tot dusver heeft de EU echter elke veranderin­g aan het brexit-akkoord afgewezen.

 ??  ?? Brits premier Theresa May heeft meer tijd gevraagd voor heronderha­ndeling over de brexit met de EU.
Brits premier Theresa May heeft meer tijd gevraagd voor heronderha­ndeling over de brexit met de EU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname