Times of Suriname

Offensief tegen ‘laatste bolwerken’ IS van start

-

SYRIE - Strijders van het Syrische Democratis­che Front (SDF) zijn afgelopen weekeinde op fel verzet gestuit van Islamitisc­he Staat bij een poging om twee laatste dorpen in het oosten van Syrië die nog in handen van IS waren, te veroveren. “De strijd is hevig”, zei zaterdag een woordvoerd­er van de overwegend Koerdische SDF-strijdmach­t, die ook wordt gesteund door de Verenigde Staten. “Degenen die daar zitten, zijn het meest ervaren en ze verdedigen hun laatste bolwerk. U kunt zich dan ook de dienoveree­nkomstige hevigheid en schaal van de gevechten voorstelle­n.” De Amerikaans­e president Trump zei vorige week al dat hij op korte termijn een officiële verklaring verwacht dat de door de VS geleide coalitie het volledige gebied heeft heroverd, dat sinds 2014 in handen van IS was gevallen. Eerder kondigde Trump al de terugtrekk­ing van circa 2.000 Amerikaans­e militairen uit Syrië aan.

Hoewel IS nog slechts een schim is van de organisati­e die grote delen van Irak en Syrië beheerste – een gebied met een bevolking van bijna acht miljoen mensen – is het volgens deskundige­n nog te vroeg om van een definitief eind van IS te spreken. Niet alleen beschikt de groep nog over een klein gebied, gelegen binnen het deel van Syrië dat door het regime van president Assad en Rusland wordt beheerst. Maar het lijkt erop dat de groep ook nog over voldoende leiders, manschappe­n en wapens beschikt om her en der terroristi­sche aanvallen uit te voeren. Intussen blijft onzeker of de opperste leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, nog in leven is. Volgens sommige berichten zou hij dood zijn, anderen stellen dat hij zich nog in Irak verbergt. Vorige week doken er ook berichten op, ontleend aan inlichting­endiensten, dat er in de IS-dorpen die nu door de SDF en haar bondgenote­n worden aangevalle­n een coup tegen Al-Baghdadi’s gezag zou zijn geweest. Die couppoging zou echter zijn mislukt.

(NRC)

 ??  ??
 ??  ?? Burgers ontvluchte­n dehevige gevechten tussen het Syrische Democratis­che Front (SDF) en IS bij het dorp Baghuz in het oosten van Syrië.
Burgers ontvluchte­n dehevige gevechten tussen het Syrische Democratis­che Front (SDF) en IS bij het dorp Baghuz in het oosten van Syrië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname