Times of Suriname

Duizenden demonstran­ten in Madrid tegen premier en ‘verdeeld Spanje’

-

SPANJE Duizenden mensen gingen gisteren de straat op in Madrid om te protestere­n tegen overleggen van de Spaanse premier Pedro Sanchez om politieke spanningen in de regio Catalonië te kalmeren. De demonstran­ten willen een verenigd Spanje, terwijl er in Catalonië een sterke roep voor onafhankel­ijkheid is.

De demonstrat­ie was georganise­erd door de rechtse oppositiep­artijen Partido Popular, Ciudadanos en Vox. Pablo Casado, de leider van de Partido Popular. Hij zei dat het tijd is om een einde te maken aan de regering van Sanchez. De PSOE-regering van Sanchez stelde dinsdag voor een bemiddelaa­r te benoemen voor bespreking­en over de Catalaanse onafhankel­ijkheid. De rechtse oppositie ziet dit als verraad en overgave aan Catalaanse separatist­en.

De demonstran­ten willen vervroegde verkiezing­en, mede omdat de kans dan groot is dat de rechtse partijen de macht over kunnen nemen in Spanje. Volgens recente peilingen zouden de oppositiep­artijen Partido Popular, Ciudadanos en Vox een meerderhei­d kunnen behalen als er snel parlementa­ire verkiezing­en worden gehouden. Premier Sanchez heeft met een kwart van de zetels een minderheid­sregering. Hij is afhankelij­k van linkspopul­istische partij Podemos, Catalaanse nationalis­ten en andere kleinere partijen, om wetten door te voeren.

Aanstaande woensdag moet in het parlement worden gestemd over de begroting voor 2019. De kans dat de begroting wordt weggestemd is groot, tenzij Sanchez steun krijgt van de Catalanen. De Catalaanse politici willen de begroting alleen steunen in ruil voor gesprekken over onafhankel­ijkheid. Als de begroting geen meerderhei­d van stemmen haalt, kan dat betekenen dat er vervroegde verkiezing­en komen. De reguliere verkiezing­en zouden pas in 2020 moeten plaatsvind­en. De protesten van zondag vinden twee dagen plaats voor de rechtszaak tegen twaalf leiders van de Catalaanse onafhankel­ijkheidspa­rtij. Zij kunnen 25 jaar celstraf krijgen voor rebellie en misbruik van publieke fondsen, nadat zij in 2017 een ongeautori­seerd onafhan k elij k heidsrefer­endum organiseer­den in Catalonië en daarna de onafhankel­ijkheid uitriepen.

(NU)

 ??  ?? Demonstran­ten in Madrid bij een protest tegen de premier Sanchez.
Demonstran­ten in Madrid bij een protest tegen de premier Sanchez.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname