Times of Suriname

De geneeskrac­ht van birambi of blimbing

-

De brambi is een zeer zure vrucht. Deze vrucht ter grootte van een kleine courgette smaakt naar azijn; wat voor veel mensen net een tikkeltje te zuur is om lekker te worden gevonden. Onrijpe vruchten worden in de Indonesisc­he keuken gebruikt. Ze worden ingemaakt met pepers, peperkorre­ls, azijn, en suiker. In Suriname wordt de naam birambi voor twee soorten vruchten gebruikt, zowel de blimbing als de grosella worden birambi genoemd. De bomen van deze twee soorten lijken sterk op elkaar maar de vruchten niet, tenminste als het om de vorm gaat. Beide vruchten zijn zeer zuur.

Naamgeving birambi

Brambi groeit in Suriname. Deze naam is afgeleid van de Javaanse naam blimbing. De R en L-omkering is in heel de wereld een bekend fenomeen en de I-klank is verbasterd tot een A. De botanische naam voor de boom is Averrhoa Bilimbi. In het Surinaamse wordt hij ook wel Fransman Birambi, of Franse, lange, ronde of zure birambi genoemd. Verder is birambi een veel gebruikte naam. In het Engels wordt het komkommerb­oom

genoemd.

Herkomst birambi

De birambi is waarschijn­lijk van oorsprong een Molukse vrucht. Tegenwoord­ig wordt de vrucht in heel ZuidoostAz­ië gebruikt om zijn voedingswa­arde en geneeskrac­ht. In 1793 is de vrucht geïntroduc­eerd in Jamaica waarvan hij over heel de Caraïben en Midden- en Zuid-Amerika is verspreid. Hij is familie van de carambola of stervrucht. De stervrucht heeft vijf scherpe hoeken en de birambi heeft vijf stompe ribben.

Inhoudssto­ffen birambi

De rijpe groengele vruchtjes bevatten veel vitamine C en oxaalzuur. Overigens is de zure smaak van een vrucht dikwijls een teken dat er veel vitamine C in zit. Daarnaast zitten er alifatisch­e (niet ruikbare) zuren in en enkele vormen van vitamine B3. Het bevat eveneens palmitinez­uur en oliezuur.

Verkrijgba­arheid of bilimbing

birambi

Birambi´s groeien in de tropen. In Suriname, Indonesië en vele andere tropische landen zijn de vruchten vers te koop. In Nederland kun je soms in toko´s ingelegde birambivru­chten kopen die kunnen worden gebruikt als een pittig smakend tafelzuur.

Birambi goed voor de huid

In Suriname wordt het sap van overrijpe of bijna verotte birambi´s gebruikt tegen enkele huidziekte­n. Je wrijft eenvoudigw­eg de birambi uit over de huid waar sprake is van huidschimm­el, huidkloven, jeukende uitslag of zwellingen.

Birambi tegen artritis

In Indonesië zijn de bladeren van de birambiboo­m de basis voor een zalf tegen artritis. Je neemt een ons bladeren, 10 kruidnagel­s en 15 peperkorre­ls. Het geheel stamp je en je maakt er een brij van. Je voegt er vervolgens azijn aan toe. Dit breng je aan op de huid waaronder de artritispi­jn zich voordoet. (mens en gezondheid/

Foto: Pinterest)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname