Times of Suriname

De oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijn

-

Lage rugpijn kan verschille­nde oorzaken hebben. Er worden soms MRI-scans gemaakt wanneer de symptomen ernstig zijn. Het gebruik van MRI-scans blijkt echter minder effectief te zijn dan gedacht. Met de juiste inzet van pijnstille­rs kan de rugpijn verminderd worden. Mensen die een zeer hevige en langdurige pijn voelen in de onderrug hebben mogelijk last van een hernia. Gelukkig komt dit veel minder vaak voor dan normale rugpijn. Wat zijn de symptomen van een lage rugpijn? Hoe lang duurt het voordat de rugpijn over is en waar kan ik een hernia aan herkennen?

Symptomen

De meeste mensen hebben weleens last van rugpijn. Bij een lage rugpijn ervaart u een pijn bij uw onderrug. Dit kan verergeren wanneer u staat of uzelf voortbewee­gt. De pijn kunt u mogelijk ook ervaren bij uw dijen, billen, benen en rondom het SI-gewricht. De pijn kan langzaam ontstaan of zeer plotseling. Meestal is het niet ernstig en de klachten gaan na verloop van tijd vanzelf over. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk die rugklachte­n kunnen veroorzake­n. Pijn aan de onderrug kan veroorzaak­t worden vanwege een slechte gesteldhei­d van de wervelkolo­m of vanwege een beschadigi­ng. Soms ontstaat het zelfs vanwege een ziekte of afwijking. Laatstgeno­emde oorzaken komen gelukkig niet vaak voor. Het kan ook ontstaan door gevoelige zenuwen, pezen of spieren. Vaak ontstaat dit vanwege overbelast­ing van de onderrug of door het maken van een verkeerde beweging. Wanneer de oorzaak bekend is kan er eenvoudige­r naar een remedie gezocht worden.

MRI-onderzoek

Helaas is het vaak lastig om de exacte oorzaak van rugpijn te ontdekken. Zelfs met behulp van MRI-scans en röntgenfot­o’s is het lastig om vast te stellen wat de oorzaak is. Soms komt het zelfs voor dat er tekenen van rugafwijki­ngen worden gevonden bij mensen die geen last hebben van rugpijn.

Remedie voor rugklachte­n

In het algemeen is het aanbevolen om in beweging te blijven, ondanks dat u hierbij eventueel pijn ervaart. Stilzitten kan de aandoening namelijk verergeren. Zorg er echter voor dat u voorkomt dat uw onderrug overbelast raakt. Na enkele weken verdwijnt hiermee de ergste pijn. Meestal is dit na ongeveer twee weken. Hevigere rugklachte­n blijven meestal zo’n zes tot twaalf weken aanhouden. Echter komt zo’n langdurige pijn vrij weinig voor. Wanneer het niet lukt om te bewegen, is het aanbevolen om eerst een aantal dagen rust te nemen. Soms is het verstandig om medicatie te gebruiken.

(mens en gezondheid/Foto: fysiothera­pieinforma­tie.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname