Times of Suriname

De geneeskrac­ht van peer

-

Peren zijn familie van appels. Homerus omschreef de peer als gift van de goden. De peer is lekker sappig en bevat zeer veel vezels. Het is een gezonde dorstlesse­r op een warme zomerdag. De peer komt oorspromke­lijk uit het westen van Azië. De peer werd al in de steentijd gegeten. Nederland staan momenteel op nummer 10 in de lijst van peer-produceren­de landen. China staat op nummer 1 en produceert 60 keer zoveel peren als Nederland. Italië en de VS de nummers 2 en 3 op deze lijst producren ruim 3 maal zoveel peren dan Nederland.

Pesticiden kruipen door de schil

Peren zijn Hollandse worden in

een typisch fruitsoort. Ze Nederland veel gekweekt maar in de VS, China en Italië wordt de Nederlands­e perenprodu­ctie ruimschoot­s overtroffe­n. De peer is vrij gezond maar staat de laatste tijd in een kwaad daglicht omdat er bekend is geworden dat pesticiden door de flinterdun­ne schil van peer heen gaan waardoor het vruchtvlee­s verontrein­igd wordt met de ziekteverw­ekkende pesticiden. Daarom is het verstandig om biologisch­e peren te eten.

Peren; veel gezonde vezels

Peer bevat geen mineralen van betekenis, maar heeft 2 vitaminen: C en K. Peren bevatten wel veel vezels die goed zijn om het eten op gelijkmati­ge wijze te verteren. Peren behoren samen met appels, pruimen, dadels en vijgen tot het fruit met de meeste vezels. In een 8-jarig onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen die de menopauze achter de rug hadden bleek dat vrouwen die veel vezels aten 34% minder kans hadden om borstkanke­r te ontwikkele­n. Vezels zorgen er ook voor dat energie zeer gelijkmati­g in het bloed wordt opgenomen waardoor grote schommelin­gen in het bloedsuike­rgehalte voorkomen worden. Hierdoor voel je je minder snel moe. Vezelhoude­nde vruchten zijn een goed middel voor diabetes mellitus-patiënten om hun schommelin­gen in de insuline-aanmaak te verlagen.

Voedingsto­ffen in peer

Peren bevatten veel kalium, koper en vitamine C. Vitamine C behoort tot de sterkst werkende antioxidan­ten.

Gezondheid­svoordelen van peer

Peren zijn rijk aan boron. Dit fytonutrië­nt helpt calcium mee botten steviger te maken. Hierdoor is de peer goed tegen osteoporos­e. Verder werkt het eten van peer preventief tegen kanker. Vezels in de peren werken specifiek tegen darmkanker. Vitamine C en koper werken door hun ontsteking­sremmende capaciteit op celniveau goed tegen kankervorm­ing overal in het lichaam. Ze gaan vrije radicalen tegen die celschade en DNA-schade aanrichten.

Eettips peer

Peren zijn heerlijk in combinatie met blauwe kaas. Maak eens een groene salade met sla, blauwe kaas en peren. Peren kun je ook uitstekend in een fruitsalad­e doen samen met mandarijn, mango, papaya, banaan, sinaasappe­l, kiwi en aardbei. Het is lekker om een geschilde peer in combinatie met roomijs te eten; het liefst zelf gemaakt roomijs. (mens en gezondheid/Foto:

Hermie.eu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname