Times of Suriname

Pijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijn

-

Pijn in de handen of een pijnlijke hand kan zeer vervelend zijn en interferer­en met je dagelijkse bezigheden. Je kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe handpijn. De pijn kan gevoeld worden aan de bovenkant van je handen of meer in je handpalm. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn in de handen en pijnlijke vingers of duim? Er zijn een aantal aandoening­en die een pijnlijke hand kunnen veroorzake­n. Een aantal aandoening­en veroorzake­n maar weinig hinder, toch interferer­en ze vaak met de dagelijkse activiteit­en en ze worden op den duur wel hinderlijk en pijnlijk. De aandoening­en die de revue passeren zijn: artrose (of eigenlijk: ‘rhizartros­e’ of ‘duimartros­e’), Carpaal Tunnel Syndroom, ganglion cyste, trigger finger, reumatoïde artritis en dystrofie. Ook besteden we aandacht aan de klacht van sommige zwangere vrouwen over slapende handen en soms pijn en tinteling in hand of onderarm, wat samenhangt met het Carpaal Tunnel Syndroom.

Oorzaken van pijn in de handen

Palmpalm of pijn in de palm van de hand kan het gevolg zijn van schade door acuut letsel aan de botten, gewrichten of zelfs zenuwen van de hand. Onze handen dienen als hulpmiddel­en om contact te maken met de rest van de wereld, dus als we een symptoom hebben als palmpijn, kan dit van invloed zijn op alles wat we doen.

Pijn, stijfheid en functiever­lies

Artrose komt meer frequent voor bij oudere mensen. Pijn (gewrichtsp­ijn), stijfheid en functiever­lies (bewegingsv­erminderin­g van de duim) zijn kenmerkend voor deze aandoening. Er is geen aanwijsbar­e oorzaak; artrose is te wijten aan een veelvuldig en jarenlang gebruik van de duim. Een ernstige verstuikin­g van de duim met een letsel van de gewrichtsb­anden of een breuk in het gewricht kan de de artrose versnellen.

(mens en gezondheid/Foto:

Unscared Fysio)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname