Times of Suriname

Ontstoken teen of teenontste­king: oorzaken en symptomen

-

Een ontstoken teen is een veel voorkomend probleem dat meestal bij volwassene­n optreedt. Een ontstoken teen of teenontste­king kan worden veroorzaak­t door een bacteriele infectie of een schimmelin­fectie door bijvoorbee­ld een wondje aan de teen of door een ingegroeid­e nagel, een onjuiste manier van nagelknipp­en, etc. Net als andere soorten infecties, zal een ontstoken teen pijnlijk zijn en kan er een beetje (pus)afscheidin­g ontstaan. Verschille­nde medicijnen kunnen worden voorgeschr­even om genezing van een ontstoken teen te bevorderen, zoals antibiotic­a die bacteriën doden. Een ontstoken teen kan voorkomen worden door het nemen van voorzorgsm­aatregelen, zoals de teennagels recht afknippen en goed passende schoenen dragen.

Een ontstoken teen

Een ontstoken teen kenmerkt zich door rood, zwelling en pijn. Een teenontste­king komt vaak voor, vooral bij mensen met diabetes of een verzwakt immuunsyst­eem. Door te weten wat je ontsteking veroorzaak­t, kan je erachter komen of je het zelf kunt behandelen of dat je er verstandig aan doet je huisarts in te schakelen. Ofschoon een ontstoken teen pijnlijk en vervelend kan zijn, is het veelal relatief gemakkelij­k te genezen.

Een ontsteking van de nagelwal heet paronychia of omloop. De nagelwal is de rand die rondom de nagelplaat loopt. Het wordt normaal gesproken veroorzaak­t door een bacterie. De teennagel kan ook met een schimmel worden besmet. Je kunt paronychia oplopen door een wondje of beschadigi­ng van de huid, wat een porte d’entrée vormt voor bacteriën.

Andere oorzaken

Ook kan je een schimmel oplopen als je op blote voeten loopt in vochtige ruimten waar mensen op blote voeten lopen, bijvoorbee­ld in gemeenscha­ppelijke douches, zwembaden en sauna’s. Een andere oorzaak is een door eelt verdikte huid, die wordt veroorzaak­t door wrijving, bijvoorbee­ld wanneer je teen tegen je schoen wrijft.

Risicofact­oren

Je hebt meer kans om een ontstoken teen te krijgen als je diabetes hebt. Schade aan je bloedvaten door te hoge bloedsuike­r kan het moeilijker maken voor je lichaam om infecties te bestrijden. En diabetisch­e zenuwschad­e kan ertoe leiden dat je een klein trauma niet voelt, wat kan leiden tot een teeninfect­ie. Mensen met een verzwakt immuunsyst­eem, hebben ook meer kans om teeninfect­ies te krijge Bijvoorbee­ld mensen met hiv, of diegenen die een orgaantran­splantatie hebben gehad.

( mens en gezondheid/Foto:

Appelpunt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname