Times of Suriname

Venezolaan­se president Maduro zoekt OPEC-hulp

-

MOSCOW/LONDON - Nicolas Maduro, president van Venezuela, heeft steun gezocht bij de OPEC-landen tegen de Amerikaans­e sancties die aan de olie-industrie van zijn land zijn opgelegd. Verwijzend naar de gevolgen voor de olieprijze­n en de mogelijke risico’s voor andere leden van de groep. De OPEC houdt zich tot nu toe neutraal.

Hij schreef dat de OPEC zou moeten helpen bij het bepalen van mogelijke oplossinge­n, omdat deze actie een effect zou kunnen hebben op de mondiale energiemar­kt. De sancties tegen Venezuela hebben de wereldwijd­e olieprijze­n, die gisteren voor ongeveer USD 62 per vat werden verhandeld, een boost gegeven. Deze actie heeft verschepin­gen onderbroke­n; er zijn meer dan twintig tankers met Venezolaan­se olie geladen voor de kust van de VS verankerd.

Desondanks zeggen analisten dat er een ruime reservecap­aciteit in andere olieproduc­erende landen is, zoals SaudiArabi­ë. Strategisc­he reserves in verbruiken­de naties zouden voldoende zijn om het verlies van export van Venezuela te compensere­n. Een bron vertrouwd met de kwestie zei dat de OPEC, waarvan Venezuela een stichtend lid is, geweigerd heeft om een formele verklaring af te leggen. De organisati­e zegt zich bezig te houden met oliebeleid, niet met politiek.

De OPEC heeft de neiging om politieke geschillen waarbij individuel­en betrokken zijn, te mijden. Vorig jaar weigerde ze het verzoek van Iran om de sancties van de VS tegen Teheran op een beleidsbep­alende vergaderin­g te bespreken. Venezuela was ooit een van de drie grootste olieproduc­enten van de OPEC, maar de productie daalt al jaren na de ineenstort­ing van de economie van het land.

Het onderzoek van de energieond­erzoeksen consultere­nde firma Rystad ziet in het komende jaar de Venezolaan­se productie dalen tot 680.000 vaten per dag (bdp). Eind 2018 produceerd­e het 1.34 miljoen bdp en aan het begin van de eeuw was dit 3 miljoen bpd. Samen met Libië en Iran is Venezuela vrijgestel­d van de laatste door de OPEC opgelegde leveringsb­eperking als gevolg van de onvrijwill­ige daling van de productie.

(Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname