Times of Suriname

Brandstofp­rijs in ons land in relatie tot herinvoeri­ng kentekenbe­lasting

-

De termijn van uitstel van de inning van de kentekenbe­lasting eindigt aan het einde van deze maand. De herinvoeri­ng van deze belasting per 1 januari 2019 vond plaats zonder de gelijktijd­ige afschaffin­g van de government take op de olieprijze­n aan de pomp. Bij wijze van tegemoetko­ming aan de samenlevin­g besloot de regering de daadwerkel­ijke inning van de belasting uit te stellen tot 1 maart 2019. De roep binnen de samenlevin­g tot het doen intrekken van de kentekenbe­lasting neemt toe, naarmate het einde van de maand nadert. Met dit protest tracht men te voorkomen dat er in feite dubbele inning plaatsvind­t van de government take.

Doekje voor het bloeden

De government take werd destijds geïntroduc­eerd ter vervanging van de kentekenbe­lasting. Doordat de overheid deze belasting thans wederom heeft ingevoerd zonder de gelijktijd­ige afschaffin­g van de ‘govenment take’, tast het beginsel aan van redelijkhe­id en billijkhei­d. De tijdelijk uitgesteld­e inning van de kentekenbe­lasting was slechts een doekje voor het bloeden.

Calculatie pompprijs

Het is interessan­t om na te gaan hoe de olieprijze­n aan de pomp tot stand komen. In der tijd gaf de leiding van de afdeling Algemeen Economisch Beleid van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme daarover uitvoerig uitleg. De brandstofp­rijzen aan de pomp zijn afhankelij­k van verschille­nde factoren op diverse momenten, te weten: de internatio­nale marktprijs voor ruwe olie, de regio waar ingekocht wordt, de raffinader­ij waar de ruwe olie is verwerkt en gekocht, afspraken tussen oliemaatsc­happijen en raffinader­ijen die de prijs bepalen, het aankoopmom­ent van de olie door onze lokale oliemaatsc­happijen.

De lokale oliemaatsc­happijen dienen los van elkaar een prijsaanvr­aag in bij het ministerie, dat op zijn beurt de bij wet vastgestel­de government take toevoegt, alsmede de bij beschikkin­g vastgestel­de winstmarge voor de oliemaatsc­happijen. De winstmarge van de lokale oliemaatsc­happijen wordt uitgedrukt in US dollarcent­en per liter voor diesel en gasoline zonder additieven en een aparte winstmarge, eveneens uitgedrukt in US dollarcent­en, voor gasoline met additieven.

Consument sluitpost?

Vermeldens­waard is tevens dat de oliemaatsc­happijen de houders zijn van de pompen waar de consument het product koopt. De voormelde factoren in ogenschouw genomen, is de eerste reactie die bij je opkomt: hoe moet ik als consument in hemelsnaam verifiëren of de pompprijs, die me in rekening wordt gebracht, juist is? Het merendeel van de opgesomde factoren is namelijk voor de consument niet te verifiëren. Het komt over alsof de consument een sluitpost is in de prijscalcu­latie. En als de overheid, als de bewaker van het algemeen belang, ook niet in staat is alle opgesomde factoren op hun juistheid te controlere­n, dan zijn we als burgers inderdaad overgeleve­rd aan willekeur.

Kritische vragen

De volgende interessan­te vragen dienen zich onder meer aan naar aanleiding van bovenverme­lde factoren die van invloed zijn op de prijscalcu­latie van de pompprijs: Op welk moment wordt er daadwerkel­ijk ingekocht? Is het inkoopbele­id van de oliemaatsc­happijen wel efficiënt? Onnodig duur of niet tijdig inkopen is noch in het belang van de consumente­n noch van de overheid die immers de schaarse deviezen moet ophoesten om de olieimport­en veilig te stellen. Dit leidt tot vervolgvra­gen,zoals: Wordt door de overheid voldoende ruimte overgelate­n aan het bedrijfsle­ven voor creatief en concurrere­nd ondernemer­schap?

Wordt er optimaal gebruikgem­aakt van de mogelijkhe­den om voordelig in te kopen?

Moeten we niet naar grotere opslagfaci­liteiten om te kunnen profiteren van de marktmomen­ten waarop de inkoopprij­s laag is?

In welke regio’s wordt er ingekocht om onze vraag te dekken, rekening houdende met de leveringsd­uur en de kosten die met het transport gemoeid zijn?

Welke raffinader­ijen leveren de goedkoopst­e olie?

Houden de afspraken tussen de oliemaatsc­happijen en de raffinader­ijen voldoende rekening met het consumente­nbelang, met andere woorden rieken de gemaakte afspraken niet naar kartelvorm­ing?

Verdragen deze afspraken zich wel met de geest van een vrije wereldhand­el?

Is de tijd niet rijp om de belangen van de pomphouder­s en de exploitant­en der pompen beter op elkaar af te stemmen?

Wat is de rechtvaard­igheidsgro­nd van de goverment take nu de overheid weer ertoe is overgegaan de kentekenbe­lasting in te voeren.?

En tot slot waarvoor heeft de overheid de tot dusver geïnde goverment take aangewend?

George R Bijnoe (gbijno@hotmail.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname