Times of Suriname

Wereld Darwin Dag

-

Wereld Darwin Dag of ‘Darwin Day’ is de viering van de geboorteda­g van Charles Darwin op 12 februari 1809. Op deze dag wordt speciale aandacht gevraagd voor zowel de bijdrage van Darwin aan de wetenschap­pen als de wetenschap in het algemeen.

Charles Darwin was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijk­e historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijk­e selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschap­pelijke gemeenscha­p geacceptee­rd. De acceptatie van natuurlijk­e selectie als aandrijven­d mechanisme liet langer op zich wachten maar is tegenwoord­ig onomstrede­n.

Tijdens een onderzoeks­reis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengr­oepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerd­e hij de plaatselij­ke dieren, planten, fossielen en geologie. Een groot deel van zijn verdere leven was gewijd aan het onderzoeke­n en classifice­ren van de op zijn reis verzamelde voorwerpen en het was dankzij dit onderzoek dat hij op zijn theorie over het ontstaan van soorten kwam. Darwins werk betekende een paradigmav­erschuivin­g en een wetenschap­pelijke revolutie, die een grote invloed had op maatschapp­ij, filosofie en religie. De acceptatie van de evolutie van soorten had als gevolg dat de mens als een diersoort, een van de onderdelen van de natuur, in plaats van als een boven de natuur staande levensvorm moest worden beschouwd. Darwins evolutieth­eorie vormt tegenwoord­ig, samen met de erfelijkhe­idsleer van Mendel, de basis van alle biologisch­e kennis.

Nu Darwin op het idee van natuurlijk­e selectie gekomen was, besteedde hij nog meer tijd aan zijn onderzoek naar het ontstaan van soorten, dat hij als een hobby beschouwde. Hij bestudeerd­e gegevens over veeteelt en deed experiment­en met planten, daarbij bewijs vindend dat soorten niet onverander­lijk zijn. Zijn belangrijk­ste bezigheid bleef in die tijd echter de publicatie van de wetenschap­pelijke resultaten van de reis met de Beagle. In 1839 verscheen het reisversla­g van FitzRoy, waar Darwins verslag deel van uitmaakte. Darwins werk bleek zo populair onder het publiek, dat het later dat jaar als zelfstandi­g boek uitgebrach­t werd onder de titel The Voyage of the Beagle. Begin 1842 schreef Darwin aan Lyell dat hij geloofde in evolutie van soorten. Lyell bleek vooral teleurgest­eld dat Darwin zijn eigen idee over een spontane introducti­e van nieuwe soorten niet langer ondersteun­de. In mei dat jaar verscheen Darwins boek over koraalriff­en, waar hij meer dan drie jaar aan gewerkt had. Er waren inmiddels twee kinderen geboren: William (1839) en Anne (1841). In september verhuisde de familie Darwin om de drukte van de stad te ontvluchte­n naar Downe, een dorpje in Bromley, een district vlak ten zuidoosten van Londen. Hier zouden de andere acht kinderen van Charles en Emma Darwin geboren worden: Mary (1842, stierf hetzelfde jaar), Henrietta (1843), George (1845), Elizabeth (1847), Leonard (1850), Francis (1848), Horace (1851) en Charles (1856, stierf in 1858).

Begin 1844 lichtte Darwin ook de bioloog Joseph Dalton Hooker, zijn vriend, in over zijn theorie. Hooker schreef terug dat hij zowel Darwins idee van evolutie als het idee van introducti­e van nieuwe soorten geloofwaar­dig vond, en nieuwsgier­ig was naar het mechanisme dat Darwin voor evolutie bedacht had. In november 1844 verscheen het boek Vestiges of the Natural History of Creation, geschreven door de journalist Robert Chambers (1802-1871) maar anoniem gepublicee­rd.

Het boek beschreef onder andere evolutie van soorten en wakkerde de interesse in evolutie aan. Darwin was echter kritisch over het boek, maar gebruikte het desondanks om punten in zijn eigen theorie aan te scherpen. In 1846 publiceerd­e Darwin zijn derde boek over geologie. In 1847 lichtte hij ten slotte Hooker in over zijn theorie. Hooker hielp Darwin door inhoudelij­ke kritiek te leveren, maar accepteerd­e Darwins afwijzing van spontane introducti­e van soorten niet. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname