Times of Suriname

Ambulancet­ijden op Urk worden overschred­en

-

DEN HAAG - Verloskund­igen slaan alarm nu zwangere vrouwen op Urk er, vanwege het faillissem­ent van het ziekenhuis in Lelystad, veel langer over doen om per ambulance naar het ziekenhuis te rijden. Uit een proef blijkt dat de rit nu zo’n 50 minuten duurt. Dat is langer dan volgens de regels is toegestaan (45 minuten). De Koninklijk­e Nederlands­e Organisati­e van Verloskund­igen (KNOV) luidt in een brief aan de Tweede Kamer de noodklok.

Sinds het MC Zuiderzee in Lelystad bankroet is, zijn zwangere vrouwen die in het ziekenhuis bevallen aangewezen op Sneek, Heerenveen of Zwolle. “De acute verloskund­e is nu verder weg waardoor de reistijd fors is toegenomen”, schrijven de verloskund­igen. “De snelste reistijd per ambulance in de nieuwe praktijksi­tuatie ligt op 50 minuten. De 45 minuten-norm wordt in de praktijk dus niet gehaald. Dit kan vergaande consequent­ies hebben voor zowel zwangere als barende vrouwen.” PVV-Kamerlid Agema is in alle staten. Ze vindt zelfs dat VVD-minister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet aftreden. “De minister beloofde dat door het sluiten van de spoedeisen­de hulppost in Lelystad de acute verloskund­e niet in gevaar zou komen omdat de wettelijke aanrijdtij­den voor ambulances (45-minutennor­m) niet zou worden overschred­en. Nu dit wel het geval is, komen moeders en baby’s in levensgeva­ar. Bruins moet aftreden”, aldus de grootste oppositiep­artij

Nadat het ziekenhuis in Lelystad dicht ging, zijn er op Urk extra ambulances ingezet. Toch blijven volgens de verloskund­igen de omstandigh­eden ‘substandar­d’, oftewel beneden de standaard en is actie van minister Bruins onontbeerl­ijk.

Ze wijzen erop dat Urk het hoogste geboorteci­jfer van Nederland heeft en dat vrouwen er relatief snel baren. “De langere rit naar het ziekenhuis wordt dan risicovoll­er, er is meer kans op een bevalling onderweg.”

Minister Bruins liet eerder weten dat hij misschien wel wil afstappen van de 45-minutennor­m voor ambulances. De norm zou volgens hem achterhaal­d zijn. De VVDbewinds­man laat daar onderzoek naar doen. CDA-Kamerlid Joba van den Berg noemt de bevindinge­n van de KNOV ‘zeer verontrust­end’. Woensdag is er een debat over de kwestie. Dan gaat het CDA minister Bruins erover aan de tand voelen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname