Times of Suriname

Amsterdam, politie en OM willen ‘drugsecono­mie’ samen bestrijden

-

AMSTERDAM - De vermenging van de onderwerel­d met de bovenwerel­d als gevolg van de florerende ‘drugsecono­mie’ in Amsterdam nadert een kritisch punt. De driehoek van de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zet zich de komende tijd extra in om deze zogenoemde ondermijni­ng tegen te gaan.

De aanpak is gericht op het doorsnijde­n van criminele financiële stromen en het in kaart brengen van partijen die diensten verlenen aan criminele netwerken.

Daarbij gaat het bijvoorbee­ld om financieel dienstverl­eners, advocaten, notarissen, makelaars, elektricie­ns, woningbemi­ddelaars en autoverhuu­rbedrijven. Ook wil de gemeente intensieve­r gaan samenwerke­n met toezichtho­uders als De Nederlands­che Bank, Bureau Financieel Toezicht en Autoriteit Financiële Markten om crimineel geld te weren. Verder is hoogleraar Pieter Tops van de Tilburg University gevraagd om onderzoek te doen naar malafide geldstrome­n in de stad.

“De impact van drugshande­l op het openbare leven in de wijken neemt toe, vanwege het excessieve geweld in de openbare ruimte, de aantrekkin­gskracht van het snelle drugsgeld op jongeren en de ondermijne­nde werking van de grote geldstrome­n op verschille­nde sectoren”, schrijft burgemeest­er Femke Halsema in een brief aan de raad.

Het college van burgemeest­er en wethouders komt naar verwachtin­g in april met een uitgebreid stedelijk programma over ondermijni­ng. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname