Times of Suriname

Eisen verruimd kinderpard­on bekend

-

DE HAAG - Gezinnen met kinderen die de afgelopen jaren zijn uitgezet, nadat ze zijn afgewezen voor het kinderpard­on, kunnen geen beroep doen op de nieuwe regeling die de coalitie twee weken geleden heeft afgesproke­n. Dat blijkt uit de voorwaarde­n die gisterocht­end bekend zijn geworden.

Hiermee vervliegt de hoop op terugkeer naar Nederland voor gezinnen die zich wel netjes aan de regels hielden, en zijn teruggekee­rd naar hun land van herkomst.

Veel kinderen die langer dan vijf jaar moesten wachten op een besluit in de asielproce­dure, werden de afgelopen jaren afgewezen voor zo’n pardon. Dat komt omdat hun ouders in de ogen van de immigratie­dienst IND niet voldoende hadden meegewerkt aan hun uitzetting.

Die strenge regel vervalt nu. Deze wordt vervangen door het criterium dat een asielgezin niet langer dan drie aaneengesl­oten maanden ‘uit beeld’ mag zijn geweest voor overheidsd­iensten in de asielketen, zoals de IND, of het Centraal Orgaan opvang Asielzoeke­rs. Dat betekent dat het gezin zijn verblijfpl­aats moet hebben doorgegeve­n aan de diensten. Als iemand in een asielzoeke­rscentrum verblijft, is de verblijfpl­aats sowieso bekend bij de overheid.

Er zijn wel een aantal uitzonderi­ngen op deze basisregel. Wanneer een gezinslid wordt verdacht van oorlogsmis­daden, of in Nederland is veroordeel­d voor in totaal minimaal een maand gevangenis­straf, dan verleent Harbers geen pardon. Dat geldt ook als een asielzoeke­r tijdens de eerste asielproce­dure heeft gelogen over zijn of haar identiteit.

Het kinderpard­on geldt ook niet wanneer het gezin tijdens de procedure in Nederland elders in de EU een nieuwe asielaanvr­aag heeft ingediend. Als het nieuwe EUland de verantwoor­delijkheid voor dit gezinslid heeft overgenome­n, ook al is het maar voor korte tijd, dan kan het gezin geen beroep meer doen op de pardonrege­ling.

Wie in aanmerking wil komen voor het laatste kinderpard­on (de regeling is door de coalitie voor de toekomst geschrapt) moet alle andere lopende asielproce­dures ‘onvoorwaar­delijk’ stopzetten. De komende tijd mogen ook gezinnen die dat nog niet eerder deden, een kinderpard­on aanvragen. Zij moeten daarvoor wel leges betalen, van 164 euro per gezinslid.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname