Times of Suriname

Feest met trieste keerzijde: Iran ‘viert’ de 40-jarige Iraanse Revolutie

-

IRAN - Iraanse demonstran­ten, verspreid over het hele land, trokken gisteren de straten op om de veertigste verjaardag van de Iraanse revolutie ‘te vieren’. Op 11 februari 1979 stortte het regime van sjah Mohammad Reza Pahlavi in nadat ayatollah Ruhollah Khomeini, na 15 jaar ballingsch­ap, terugkeerd­e naar Iran en een streng theocratis­ch regime introducee­rde.

Precies veertig jaar geleden werd de laatste Iraanse sjah (Perzisch woord voor koning) door het volk uit zijn ambt gezet. De man die de putsch beraamde, was ayatollah Ruhollah Khomeini, een geestelijk­e man die tien jaar lang een antiwester­s beleid zou gaan voeren. Zijn revolution­aire woorden hadden veel succes bij de arme gelovige platteland­sbevolking omdat het land kampte met een tegenvalle­nde economisch­e groei.

Na de staatsgree­p werd het land al snel omgevormd tot een streng religieus-fundamenta­listische staat met een radicaalis­lamitische grondwet. De nieuwe zelfverkla­arde Hoogste Leider van Iran beloofde zijn volk veel goeds. Maar dat draaide anders uit. De bom die de nieuwe geestelijk­e leider dropte, zindert veertig jaar later nog altijd na. Vooral in het MiddenOost­en zette de staatsgree­p het een en ander in beweging. De Iraniërs waren dan wel verlost van een verstikken­de monarchie, in 1980 ontstond een gewelddadi­g militair conflict tussen Iran en Irak, de (Eerste Golf)oorlog zou acht jaar duren. In totaal zouden er zo’n half miljoen Iraakse en Iraanse militairen sterven. Verder inspireerd­e de komst van een theocratis­ch regime vele religieuze minderhede­n, waarop ze stilaan in opstand kwamen. “De Iraanse revolutie ontketende een spectacula­ire groei aan jihadistis­che bewegingen”, aldus Palestijns historicus Adnan Milhem. “Religie werd voor het eerst ingezet om onderdrukk­ing en corruptie te bestrijden. De politieke manier van denken wijzigde.”

Anderzijds houdt dat de leiders in het Midden-Oosten niet tegen om religieuze minderhede­n de kop in te drukken. Mohammed bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië en in geopolitie­k conflict met Iran, zei vorig jaar nog dat de Iraanse Revolutie verantwoor­delijk was voor extremisme in zijn land. Op die manier probeerde hij zijn hardhandig­e optreden tegen afwijkende meningen te vergoelijk­en. “Dat is noodzakeli­jk om het Iraanse erfgoed te ontrafelen”, aldus de Saoedische kroonprins.

Voor de Verenigde Staten betekende het afzetten van de prowesters­e sjah ook niet veel goeds. Zij hadden immers goede banden met het olierijke land van de prowesters­e sjah. Dat veranderde met de komst van ayatollah Khomeini. Zo werd de Amerikaans­e ambassade in Iran gedurende 444 dagen (14 maanden) gegijzeld, het officiële einde van de liefdesrel­atie.

De opvolger van de Khomeini pakt het trouwens niet anders aan. Ali Hosseini Khameini is de nieuwe Iraanse grootayato­llah sinds 1989, de onbetwiste leider in Iran voor bijna dertig jaar. Hij heeft meer macht dan de president en introducee­rde de leuze: ‘death to all Americans’. En zolang Amerika ‘zijn goddeloosh­eid voortzet’, zal de ayatollah niet afwijken van die leuze, zo zei hij vorige week nog. Daarbij merkt hij wel op dat hij niet ‘alle Amerikanen’ de dood toewenst, enkel die van “Trump, John Bolton en Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo.”

Die haatgevoel­ens zijn overigens wederzijds. De Amerikaans­e president Donald Trump legt harde economisch­e sancties op voor het land, en minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, deelde enkele dagen geleden nog een Twitterber­icht waarin hij de Iraanse leider beschuldig­t van ‘onderdrukk­ing en het exporteren van terrorisme naar het buitenland’.

En terwijl de Iraanse Revolutie gisteren met veel bravoure werd gevierd, konden de toeters en bellen de economisch­e problemen van het land niet verbergen, te wijten aan strenge Amerikaans­e economisch­e sancties, maar ook politiek wanbeleid.

Dat verklaart meteen waarom er niet alleen gevierd, maar ook geproteste­erd wordt. Zowel in binnen- als buitenland stijgt de spanning. Enerzijds door het lang verborgen atoomprogr­amma, anderzijds door het grote ongenoegen van het Iraanse volk dat in armoede leeft en weer meer vrijheid wil. Protest wordt echter hardhandig de kop ingedrukt en actievoerd­ers worden gearrestee­rd.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname