Times of Suriname

Rome schakelt gedetineer­den in om slechte wegen te herstellen Franse toerist opgepakt om dronevluch­t Myanmar

-

ITALIË - In Rome loopt een opmerkelij­k project. Gedetineer­den verlaten er sinds kort dagelijks de gevangenis om de wegen rond de Italiaanse hoofdstad te herstellen. Die zijn vaak in slechte staat. “Een winwin-situatie”, klinkt het. De gevangenen worden niet betaald, dus de stad kan goedkoop wegen herstellen. De gedetineer­den zijn blij dat ze eens buiten mogen. Spoorvormi­ng in het asfalt, putten in de weg, verstopte rioolputje­s... veel wegen in Rome zijn in slechte staat en dat is de Romeinen een doorn in het oog. Voor burgemeest­er Virginia Raggi was het aanpakken daarvan een verkiezing­sbelofte. Voorlopig kon ze die niet inlossen.

Dankzij een samenwerki­ng met de Rebbibia-gevangenis, de grootste van Rome, komt daar veranderin­g in. Sinds oktober vertrekken uit de gevangenis elke ochtend 30 gedetineer­den met busjes onder politiebeg­eleiding. Ze rijden naar plaatsen waar de weg in slechte staat is, voeren herstellin­gen uit en maken rioolputje­s vrij. De gevangenen kregen daartoe eerst een opleiding.

Ze worden niet betaald voor hun werk, omdat het gaat om werk van openbaar nut. “Het zou nochtans leuk zijn als we een vergoeding kregen”, zegt Fabio Barni tegen RTBF. “Want het leven in de gevangenis is ook duur.” Toch lijken de gevangenen tevreden. “Het neemt de verveling weg”, zegt een andere gedetineer­de. “Zo kunnen we eens buiten. En als ik werk, vergeet ik soms dat ik een gevangene ben.

Ook de inwoners zijn tevreden, want het probleem van de slechte wegen wordt eindelijk aangepakt. Voor de stad betekent het project een stevige besparing.

(HLN) MYANMAR - Een Franse toerist is opgepakt omdat hij een drone liet vliegen bij het Myanmarese parlement in Naypyidaw. De 27-jarige man riskeert een gevangenis­straf van drie jaar, zegt een lokale politiefun­ctionaris. De arrestatie van de Fransman, die Arthur Desclaux zou heten, is bevestigd door de Franse ambassade in het land. De man is op 7 februari aangehoude­n en zit nog steeds vast, meldt de diplomatie­ke post.

Die probeert de vrijlating van de toerist te regelen. Het is onduidelij­k waarom hij zijn onbemande vliegtuigj­e bij het parlements­gebouw liet rondvliege­n.

De Myanmarese autoriteit­en arresteerd­en twee jaar geleden ook al drie journalist­en en hun chauffeur vanwege een vergelijkb­aar vergrijp. De groep werkte voor de Turkse omroep TRT en wilde met een drone opnames maken bij het parlements­gebouw. De verslaggev­ers bekenden schuld omdat ze rekenden op een boete, maar kregen uiteindeli­jk een gevangenis­straf van twee maanden opgelegd.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een drone in de lucht. (Foto: De Telegraaf)
Een drone in de lucht. (Foto: De Telegraaf)
 ??  ?? De gevangenen voeren onder bewaking herstellin­gen uit en maken rioolputje­s weer vrij.(Foto: HLN)
De gevangenen voeren onder bewaking herstellin­gen uit en maken rioolputje­s weer vrij.(Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname