Times of Suriname

Oppositie in Servië dreigt met verkiezing­sboycot: “Wij willen geen deel zijn van schijndemo­cratie”

-

SERVIË - De oppositiep­artijen in Servië, verenigd in de Alliantie voor Servië (SZS), hebben ermee gedreigd in de toekomst parlements- en gemeentera­adsverkiez­ingen te boycotten, zolang er geen garanties zijn voor een vrije en rechtvaard­ige stembusgan­g. “Wij willen geen deel zijn van een schijndemo­cratie”, zo luidde het gisteren in een mededeling. “Wij willen geen totalitair regime legitimere­n dat elke oppositie verstikt en politieke tegenstand­ers als staatsvija­nden behandelt.” Er zijn niet meteen verkiezing­en op handen in Servië. Het huidige parlement heeft nog een mandaat tot 2020. President Aleksandar Vucic, die de eigenlijke macht uitoefent in het land, heeft er echter al meermaals op gehint om nog dit voorjaar vervroegde parlements­verkiezing­en te organisere­n.

SZS is een alliantie die een breed spectrum aan partijen omvat, van links tot zeer rechts. De sociaaldem­ocratische Democratis­che Partij (DS), die van 2007 tot 2012 regeerde, maakt er bijvoorbee­ld deel van uit, net als de conservati­ef-liberale Volksparti­j (NS) van de vroegere minister van Buitenland­se Zaken Vuk Jeremic.

De oppositie beschuldig­t Vucic ervan, een groot deel van de Servische media onder zijn controle te hebben gebracht, om ze te misbruiken ter verheerlij­king van zijn eigen persoon en om critici in een kwaad daglicht te stellen. Hun eisen komen grotendeel­s overeen met de bekommerni­ssen van de burgerbewe­ging die al tien weken elke zaterdag tegen Vucic demonstree­rt. Aanhangers van de oppositiep­artijen nemen aan de protesten deel, maar de protestbew­eging zelf wil voorlopig geen banden aanknopen met de Alliantie voor Servië. Ze wijst erop dat de belangrijk­ste partijen van de alliantie voor 2012 de dienst uitmaakten en hebben nagelaten belangrijk­e hervorming­en door te voeren, waardoor Vucic de politieke macht kan misbruiken.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname