Times of Suriname

Trump wil koste wat kost muur bouwen: Witte Huis sluit nieuwe shutdown niet uit

-

VS - In de Verenigde Staten sluit het Witte Huis een nieuwe shutdown niet uit als Democraten en Republikei­nen tegen vrijdag geen akkoord bereiken over de financieri­ng van een muur aan de grens van Mexico. “Een nieuwe shutdown ligt theoretisc­h nog steeds op tafel”, zegt de stafchef van het Witte Huis, Mick Mulvaney, aan Fox News. Gesprekken liepen opnieuw vast. De Amerikaans­e president Donald Trump blijft hameren op de noodzaak van een muur aan de grens met Mexico. In het Huis van Afgevaardi­gden zijn de Democraten sinds vorige maand in de meerderhei­d. De Democraten, waar Trump stemmen van moet krijgen, keuren de financieri­ng van de grensmuur af. Daar eist de president 5,7 miljard dollar voor. De muur staat centraal in het geschil over de begroting, die de afgelopen weken leidde tot een stilstand van een aantal departemen­ten van de Amerikaans­e regering. Het was de langste shutdown in de Amerikaans­e geschieden­is. Op 25 januari bereikten beide partijen een tijdelijk akkoord over het einde van de shutdown. Trump waarschuwd­e toen al echter voor een nieuwe shutdown als de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde financieri­ng voor de grensmuur. “Een nieuwe shutdown ligt in principe nog altijd op tafel”, benadrukte Mulvaney gisteren. “We willen het niet, maar de optie ligt open voor de president.” Trump zou vrijdag ook de nationale noodtoesta­nd kunnen uitroepen als er tegen vrijdag geen akkoord is. Op die manier zou hij zelf geld kunnen vrijmaken voor de muur.

Eén van de belangrijk­ste onderhande­laars bij de Republikei­nen, senator Richard Shelby, zei dat de gesprekken op een dood spoor zitten. “Ik hoop dat we erin slagen de situatie te deblokkere­n want de klok tikt”, aldus Shelby. Volgens hem is de kans op een akkoord even groot als de kans dat er geen akkoord komt.

Volgens Trump hebben de Democraten die mee aan de onderhande­lingstafel zitten niet de opdracht gekregen om een akkoord te bereiken en zij willen ook een nieuwe shutdown.

(HLN)

 ??  ?? Participan­ten tijdens de anti-regeringsp­rotesten. (Foto: Balkan Insight)
Participan­ten tijdens de anti-regeringsp­rotesten. (Foto: Balkan Insight)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname