Times of Suriname

Lonkt vrijspraak voor drugsbaron El Chapo?

-

De jury in het proces tegen de Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (61) is tegen alle verwachtin­gen in nog altijd niet tot een oordeel gekomen. Dat vindt vooral Guzman zelf geweldig nieuws. De jury kan het maar niet eens worden over de tien schuldvrag­en. The Guardian stelt zelfs de tot voor kort bijna ondenkbare vraag of El Chapo alsnog vrijuit zou kunnen gaan.

De juryleden hebben vorige week van maandag tot donderdag in het Amerikaans­e Brooklyn (New York) beraad gevoerd, maar zijn niet tot een oordeel gekomen. Vandaag gaat de deliberati­e verder.

Dat het overleggen zo lang duurt, had niemand verwacht. De jury wil graag meer weten over kroongetui­ge Juan Carlos ‘Chupeta’ Ramirez. Die gooide het op een akkoordje met de Amerikaans­e justitie: hij bekende een aantal misdaden en wees met een beschuldig­ende vinger naar El Chapo om zelf een lagere straf te krijgen. Vandaag krijgen de juryleden een transcript­ie van zijn getuigenis ter beschikkin­g.

Hoe langer de zaak onbeslist blijft, hoe groter de kans op vrijspraak lijkt. Wie daar twee maanden geleden geld op had ingezet, zou in dat geval schatrijk kunnen worden, want niemand geloofde daarin. Het is natuurlijk ook nog zover niet, maar Jeffrey Lichtman, advocaat van Guzman, kreeg vorige week donderdag in de rechtszaal toch al een stevige schouderkl­op van zijn cliënt, die zo zijn blijdschap uitte omdat de jury onbeslist het weekend inging. De verdedigin­g, die tijdens het proces constant de geloofwaar­digheid van de ‘spijtoptan­ten’ in twijfel trok, leek zo alvast haar slag min of meer thuis te halen. De aanklagers waren zichtbaar veel minder opgetogen. De jury moet op 53 vragen een antwoord geven: schuldig of onschuldig, bewezen of niet bewezen, ja of nee. Ze kunnen El Chapo dus ook enkel schuldig bevinden aan wapenbezit en witwasprak­tijken – waarvoor hij al maanden terechtsta­at in New York. Ook kan het zijn dat hij alleen schuldig wordt bevonden aan drugshande­l. Niemand die weet wat er in de hoofden van de juryleden omgaat, maar dat er bij zeker een van hen twijfel is, lijkt nu wel onvermijde­lijk vast te staan. De eventuele veroordeli­ng van Guzman hangt af van de getuigenis­sen van criminelen met wie hij samenwerkt­e, en dus van hun geloofwaar­digheid. Mogelijk heeft (een deel van) de jury daar problemen mee.

Mocht Guzman effectief vrijgespro­ken worden, dan is hij nog niet meteen op vrije voeten. Het proces in Brooklyn is niet het enige dat tegen hem loopt, sinds Mexico hem in 2017 uitleverde aan de VS. Ook in Illinois, Californië, Texas en Florida werd hij aangeklaag­d. Maar hij kan nooit twee keer veroordeel­d worden op basis van hetzelfde bewijsmate­riaal.

Dat is misschien de reden waarom niet alle mogelijke kroongetui­gen werden opgeroepen in New York. Eén van de grote afwezigen was bijvoorbee­ld Damaso López Nuñez aka El Licenciado, omdat hij zijn rechtendip­loma haalde. Hij is een voormalige agent en politicus die vermoedeli­jk achter een aanslag op de moeder van Guzman en de ontvoering van twee van zijn zonen stond. En zo zijn er nog wel wat andere getuigen om uit te kiezen voor eventuele nieuwe processen in Chicago of in El Paso.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname