Times of Suriname

Mogelijk vervroegde verkiezing­en Spanje

-

SPANJE De Spaanse sociaaldem­ocratische premier Pedro Sánchez denkt over vervroegde verkiezing­en half april. Zijn minderheid­sregering dreigt er woensdag in een stemming in de Spaanse Tweede Kamer niet in te slagen de begroting voor 2019 aangenomen te krijgen. Spaanse media meldden dat hij dan over een week het parlement laat ontbinden.

Het debat over de begroting begint dinsdag. Catalaanse separatist­ische partijen die Sánchez gedoogsteu­n geven, zouden hem laten vallen. De separatist­ische Catalaanse premier Quim Torra heeft gisteren gezegd dat hij nog wel bereid is met Sánchez te praten over zijn ‘minimumeis­en’ voor steun aan de begroting. Dinsdag begint in Madrid een proces tegen twaalf vooraansta­ande separatist­en wegens een illegale poging de regio af te scheiden in oktober 2017. De vervroegde stembusgan­g zou op 14 april zijn, anderhalve maand voor de verkiezing voor het Europees Parlement (26 mei) en lokale of regionale verkiezing­en in Spanje. Het is 14 april in veel plaatsen vakantie door een religieuze feestdag, Palmzondag.

Sánchez’ minderheid­sregering is in juni vorig jaar gevormd. Zijn Socialisti­sche Arbeidersp­artij (PSOE) heeft slechts 84 van de 350 zetels in het Congres van Afgevaardi­gden. De belangrijk­ste gedoogpart­ij is de linksradic­ale Podemos (67 zetels).

Tienduizen­den Spanjaarde­n gingen zondag in Madrid de straat op om te demonstrer­en tegen de in hun ogen te toegeeflij­ke houding van de regering tegenover Catalanen die streven naar onafhankel­ijkheid. De betogers eisten nieuwe verkiezing­en.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname