Times of Suriname

Lawaaiig Parijs maakt ziek

-

FRANKRIJK Wie in of rond Parijs woont, wordt sneller ziek dan andere Fransen. De reden: de Franse hoofdstad maakt te veel lawaai.

Wie gezond wil leven, kan beter wegblijven uit Parijs en omgeving. Het verkeer maakt er zo’n herrie dat mensen er letterlijk ziek van worden. Bijna 90 procent van de bewoners heeft te maken met excessieve geluidsove­rlast van vliegtuige­n, auto’s en treinen. Die overlast overschrij­dt internatio­nale normen.

Een inwoner van grootParij­s is in zijn of haar leven daarom gemiddeld 10,7 maanden langer ziek dan iemand die elders in Frankrijk woont. Sommige inwoners zijn zelfs meer dan drie jaar langer ziek door geluidsove­rlast.

Dat blijkt uit een grote studie van het officiële onderzoeks­bureau Bruitparif. Dat deed metingen in de Franse hoofdstad en eromheen in een gebied met 10,1 miljoen inwoners. Van hen bleken meer dan 9 miljoen mensen “bloot te staan aan geluidsniv­eaus die hoger liggen dan wat de Wereld Gezondheid­sorganisat­ie (WHO) adviseert”. Groot-Parijs heeft drie vliegvelde­n, 1700 kilometer asfalt, 7 treinstati­ons en 16 metrolijne­n. Op de ringweg rond Parijs alleen al rijden 1,2 miljoen auto’s per dag. Gemiddeld veroorzaak­t wegverkeer de meeste overlast. Maar de vliegvelde­n rond Parijs zijn lokaal de grootste stoorzende­rs. Met name vliegveld Charles de Gaulle, ten noorden van de stad, leidt tot een enorme overlast in de directe omgeving.

Het dorpje Compans is er het ergst aan toe. Dat ligt bijna tegen de landingsba­nen aan en ook nog ingeklemd tussen twee snelwegen. De bewoners zijn daardoor 38,1 maanden langer ziek dan andere Fransen: een ‘record’. Bruitparif berekende dat de gezondheid­szorg een extra jaarlijkse kostenpost heeft van 5,4 miljard euro.

Uit studies van onder meer de WHO blijkt dat geluidsove­rlast leidt tot hart- en vaatziekte­n, stress, slapeloosh­eid en concentrat­ieprobleme­n. Volgens het Europees Milieu Agentschap overlijden in de EU jaarlijks meer dan 16.000 mensen voortijdig aan ziektes en aandoening­en als gevolg van geluidsove­rlast. De EU tikte Frankrijk al eerder op de vingers, omdat het niet genoeg zou doen tegen geluidsove­rlast. Parijs heeft nu tientallen maatregele­n afgekondig­d. Een opvallende: er wordt strenger gecontrole­erd op het onnodig gebruik van de claxon door automobili­sten.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname