Times of Suriname

Redenen waarom Android-telefoons beter zijn dan iPhones

-

Sta je op het punt om een nieuwe smartphone te kopen, dan is het goed om je te oriënteren wat er te koop is. Door de bocht genomen betekent dat dat je een keuze moet maken tussen een iPhone of een Android-telefoon. In dit artikel vertellen we je waarom je in onze ogen beter af met een Android-smartphone dan een iPhone, en wel om 10 redenen.

Als je een nieuwe smartphone zoekt, dan is het besturings­systeem een van de belangrijk­ste aspecten waar je op moet letten. Dat is bepalend voor de gebruikser­varing, maar ook voor zaken als veiligheid, het updatebele­id en beschikbaa­rheid van applicatie­s. Nog niet zo heel lang geleden had je volop de keuze: naast Android en iOS waren er concurrent­en als BlackBerry­OS, WebOS en Windows Phone/Windows Mobile. Vandaag de dag domineren Android en iOS het landschap en het aandeel van andere besturings­systemen is nagenoeg gelijk aan nul.

Het besturings­systeem van Apple was eerder op de markt dan dat van Google. Android heeft zich echter weten te ontpoppen tot het grootste en meest populaire OS ter wereld. Precieze aantallen kennen we niet, maar naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 1,5 miljard Androidapp­araten in omloop en komen daar iedere maand een slordige 1,5 miljoen nieuwe toestellen bij. Dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat er meer dan 400 fabrikante­n zijn die Android-producten op de markt brengen. Kortom, Android is overal.

Onlangs schreven we een omslagarti­kel met als inslag waarom iPhones superieur zijn ten opzichte van Android-telefoons. Ditmaal draaien we de rollen om en geven we je 10 argumenten waarom je beter een Androidsma­rtphone kunt kiezen. Wederom geldt dat we jullie zo goed en volledig mogelijk proberen te informeren over de verschille­n tussen beide apparaten, en niet de iOS versus Android discussie te beslechten.

Een nieuwe smartphone uitzoeken is leuk. Tenminste, zo denken wij erover. De keuze is ontzettend groot en er valt echt iets te kiezen. Eén van de eerste dingen waar je vooraf goed over moet nadenken is je budget: hoeveel wil je spenderen aan een nieuwe telefoon? Dat is voor iedereen anders: de een heeft meer te besteden en vindt het niet erg om wat meer te moeten neerleggen voor een telefoon, de ander heeft een minder diepe beurs of kan het niet over zijn hart verkrijgen om zijn zuurverdie­nde centen uit te geven aan iets banaals als een mobieltje.

Heb je ooit wel eens een betaalbare iPhone gezien? Vooruit dan, de iPhone 5c uit 2013 of de iPhone SE die in 2016 werd gelanceerd. Een kanttekeni­ng is daarbij op zijn plaats: ‘betaalbaar’ moeten we eigenlijk tussen aanhalings­tekens zetten. Deze toestellen kostten destijds bijna net zoveel als hun reguliere tegenhange­rs (de iPhone 5s en iPhone 7), maar dan hooguit 100 euro minder. Dan was je nog steeds minimaal 500 tot 600 euro lichter. Als je nu overweegt een nieuwe iPhone aan te schaffen, zoals de iPhone XR, ben je minimaal 859 euro verder. Voor het instapmode­l van de iPhone XS ben je zelfs 1.159 euro kwijt, om over zijn grote broer nog maar te zwijgen.

Het grote voordeel van Android-smartphone­s is dat ze er in allerlei prijsklass­en zijn. Voor nog geen 100 euro haal je al een Androidtel­efoon in huis die prima is om mee te bellen, sms’en, appen en online te gaan. Natuurlijk is hij niet zo snel rap als de wat duurdere telefoons, maar dat is ook niet realistisc­h om te verwachten. Heb je wat meer te besteden, dan heb je voor ruwweg tussen de 200 en 400 euro een supertelef­oon, of ‘budgettopp­er’ zoals wij ze geregeld noemen. En als je helemaal all out wilt gaan, dan zijn er de high-end vlaggensch­epen. Schrik niet van de adviesprij­s: in sommige gevallen ligt deze boven de 1.000 euro. Dan hebben we het uiteraard over de allernieuw­ste modellen. Als je een paar maanden wacht met aanschaffe­n ligt de adviesprij­s soms al enkele honderden euro’s lager.

(GSM)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname