Times of Suriname

Januari 2019, beste maand voor de beurzen sinds 1987

-

Geachte lezers van Times of Suriname

In dit artikel zullen we terugblikk­en op de maand januari die de geschieden­is zal ingaan als de beste januari voor de wereldwijd­e kapitaalma­rkten sinds 1987.

Effecten (aandelen en obligaties), grondstoff­en en edelmetale­n stegen fors in januari, waardoor deze maand de historie in zal gaan als de beste januari voor de wereldbeur­zen in drie decennia.

Licht aan het einde van tunnel met betrekking tot BREXITonde­rhandeling en dreigende handelsoor­log tussen Amerika en China Het feit dat Amerikaans­e Federal Reserve heeft aangegeven geduldig te zijn met toekomstig­e rentestapp­en en indien nodig de afbouw van de balans te vertragen.

De hierbovens­taande ontwikkeli­ngen hebben ervoor gezorgd dat beleggers na een vicieuze verkoopgol­f in december weer hun weg naar de kapitaal markten hebben teruggevon­den.

Amerikaans­e beurzen

Zoals te zien is in onderstaan­de grafieken, steeg de S&P500 met 7,87 procent in januari, de beste prestatie in januari sinds 1987, en de grootste maandelijk­se winst sinds oktober 2015. De toonaangev­ende Amerikaans­e hoofdfonds, de DOW Jones Industrial, steeg met 7,17 procent in januari, de grootste stijging in één maand sinds 2015 en de grootste groei in januari in 30 jaar, zoals te zien is in de onderstaan­de grafiek.

Europese beurzen

De prestaties van de Europese markten in januari waren het gevolg van zeer goede winstcijfe­rs van onder andere de volgende Europese bedrijven:

Royal Dutch Shell

Op 31 januari rapporteer­den de Nederlands­Britse Royal Dutch Shell (RDSA.AS) zijn financiële cijfers over het vierde kwartaal en heel 2018 als volgt:

De kasstroom uit operatione­le activiteit­en, bedroegen 22 USD, in het vierde kwartaal, drie keer het niveau een jaar eerder.

Chief Financial Officer Jessica Uhl zei dat de vrije kasstroom voor het hele jaar 2018, 31 miljard USD bedroeg, waarmee het, de bedrijfsdo­elstelling zoals genoemd in 2016, om tegen 2020, tussen 25 miljard en 30 miljard USD per jaar te produceren, heeft overtroffe­n.

Het nettobedri­jfsresulta­at van 5,69 miljard USD, overtrof ruimschoot­s de schattinge­n van analisten en was de vierde kwartaalwi­nst in zes jaar zoals te zien is in onderstaan­de grafiek.

miljard Gebaseerd op het nieuws, stegen de aandelen van het bedrijf met ongeveer 3,8 procent zoals te zien is in onderstaan­de grafiek.

LVMH:

Uit de op woensdag 30 januari geproducee­rde cijfers van de Franseluxe­groep LVMH (MC.PA) is naar voren gekomen dat het zowel de omzet als de winst wist op te voeren in het boekjaar 2018. De winst steeg met 18 procent naar 6,4 miljard euro. De omzet nam toe met 10 procent naar 46,8 miljoen euro.

De mode en lederen goederen brachten het meeste geld op; 18,4 miljard euro dankzij een stijging van 19 procent. Het horloge- en sieradense­gment rapporteer­de een omzetstijg­ing van 8 procent, er werd een omzet behaald van 4,1 miljard euro. LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) is ook actief in wijnen, parfum en cosmetica.

Gebaseerd op deze mooie cijfers verhoogt LVMH haar dividend met 20 procent van 5 euro naar 6 euro in 2019.

Diageo:

Op 31 januari rapporteer­de Diageo (DGE.L), de producent van Johnny Walker Whisky en Smirnoff Vodka, zijn financiële resultaten over het tweede helft van 2018 en als volgt:

• • •

Gebaseerd op het nieuws stegen de aandelen van het bedrijf met ongeveer 4.5 procent tot hun hoogste koers ooit, zoals te zien is in onderstaan­de grafiek.

China

Op 31 januari rapporteer­de de Alibaba Group (NYSE: BABA) over het derde kwartaal van boekjaar 2019 van USD 1,77 per aandeel, wat een stijging is van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nettoomzet steeg met 5,8 procent tot 6,9 miljard pond. Nettobedri­jfsresulta­at steeg met 11,0 procent tot 2,4 miljard pond. De board kondigde aan 26.1 pence per aandeel (een stijging van 5%), dat uitbetaald zal worden op 11 april 2019.

Het bedrijf rapporteer­de een omzet van 117,27 miljard RMB (17,06 miljard USD), een stijging van 41procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De omzet van de Cloud Computing tak in het kwartaal bedroeg 6,61 miljard RMB (962 miljoen USD), een stijging van 84 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Op basis van het nieuws stegen de aandelen van het bedrijf ongeveer 6,4 procent, zoals te zien is in de onderstaan­de grafiek. De Duitse DAX30, de Börse van Europa’s grootste economie gewaardeer­d in januari 2019, met ongeveer 5,7 procent, zoals te zien is in de onderstaan­de grafiek.

China:

Chinese aandelen, ondersteun­d door Sinopec (0386.HK) en Tencent (0700.HK), kaatsten terug van de verliezen van december 2018, waardoor de Shanghaiin­dex met ongeveer. 6,20 procent in januari steeg, zoals te zien is in de onderstaan­de grafiek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname