Times of Suriname

Contactpla­n parlemente­n Suriname en Antillen krijgt sterke economisch­e basis

-

PARAMARIBO - Het nieuwe contactpla­n tussen de parlemente­n van Suriname en de Antilliaan­se eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten zal gebaseerd zijn op een sterke handelsrel­atie. Om de werkoveree­nkomsten te bespreken en eventueel deels te beklinken, vertoeft momenteel een delegatie van deze Antilliaan­se parlemente­n in Suriname. Die zal tot en met vrijdag discussiër­en met leden van De Nationale Assemblee (DNA) over de inhoud van de samenwerki­ng. Het eerste overlegmom­ent vond maandag plaats.

Het nieuwe contactpla­n zal betrekking hebben op de samenwerki­ng op het gebied van toerisme, handel, de agrarische sector en de luchtvaart. Daarnaast komt ook de technische samenwerki­ng op parlementa­ir gebied aan de orde.

De staatkundi­ge status van de drie eilanden binnen het Nederlands koninkrijk is de laatste jaren veranderd. Dit brengt met zich mee dat ook de werkoveree­nkomsten met bevriende landen aangepast dienen te worden. De Antilliaan­se delegatie is vooral geïnteress­eerd in het zakendoen met Suriname. Er is volgens de bezoekende parlementa­riërs nog veel braakligge­nd terrein dat, dankzij de historisch­e overeenkom­sten, optimaal benut moet worden. “We hebben een historisch­e band met elkaar en hebben vroeger ook in hetzelfde koninkrijk gezeten. Ik denk dat we samen sterk staan. We moeten op verschille­nde gebieden kunnen samenwerke­n bijvoorbee­ld in de landbouw, veeteelt, visserij, ecotoerism­e enzovoort”, zegt Juan Thijssen. Hij is voorzitter van de Staten van Aruba.

William Millerson, voorzitter van de Staten van Curaçao, heeft zelfs een Surinaamse vader. Dit is naar zijn zeggen ook het geval met een groot deel van de Curaçaoëna­ars. “Dus er zijn veel dingen die wij samen kunnen doen”, benadrukt hij.

De gesprekken over vernieuwin­g van het contactpla­n komen, nadat die door de jaren heen zijn gaan verwateren. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bracht op terugweg uit Panama, een bezoek aan Aruba en Curaçao op verzoek van die landen. De parlemente­n wilden met haar praten over het oppakken van het werk. “Tijdens die gesprekken zijn we al vlug tot de conclusie gekomen dat we dat inderdaad moeten doen. Niet alleen op parlementa­ir gebied, maar ook wanneer we kijken naar de landbouw. We kunnen kijken naar handel en andere zaken. De landen zijn toeristisc­he landen. Suriname heeft een heleboel landbouwgr­ond. Als je even nadenkt, zou je kunnen zien hoe we elkaar zouden kunnen ondersteun­en en elkaars ontwikkeli­ng zouden kunnen ondersteun­en”, zegt Geerlings-Simons.

Sarah Wescot-Wiliams, voorzitter van de Staten van Sint Maarten, is enthousias­t over het voornemen van de vier landen om na lange tijd weer eens bij elkaar te komen en te praten over de samenwerki­ng. “Hiermee wordt dan de eerste stap genomen om, hopelijk, in de toekomst voort te zetten dat we bij mekaar kunnen komen en praten over de dingen die ons allen raken”, stelt de voorzitter van Sint Maarten die ook in Suriname vertoeft voor het samenstell­en van het nieuw contactpla­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname