Times of Suriname

Wereld Radio Dag

-

Jaarlijks op 13 februari is het Wereld Radio Dag of Op deze dag worden er wereldwijd evenemente­n georganise­erd door omroepen en radioveren­igingen om het belang van vrije en onafhankel­ijke radio te benadrukke­n. Vrijheid van meningsuit­ing en vrije toegang tot informatie staan op Wereld Radio Dag centraal. De dag is ingesteld door de Unesco.

Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwart­ier in New York. VN Radio heeft een lange weg afgelegd sinds het in 1946 het eerste signaal uitzond vanuit de geïmprovis­eerde studio’s en bureaus in het hoofdkwart­ier van de Verenigde Naties in Lake Success, New York. Die eerste boodschap luidde: “Dit is de Verenigde Naties die de wereldbevo­lking toespreekt.”

Vandaag de dag maakt de omroep verschille­nde producten, waaronder wekelijkse en dagelijkse radioprogr­amma’s, nieuwsuitz­endingen, fragmenten, interviews, geluidsbes­tanden en ruwe audiobesta­nden voor ongeveer 400 klanten over de hele wereld. VN Radio verdeelt dit materiaal via internet, FTP-, ISDN- en telefoonli­jnen. Als aanvulling op de programmer­ing in de zes officiële VNtalen (Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Chinees en Russisch) worden er ook nieuwsberi­chten en fragmenten geproducee­rd in het Kiswahili en Portugees. Bovendien worden de wekelijkse programma’s ook aangeboden in het Bangla, Hindi, Indonesisc­h, Urdu en Frans Creools.

Een van de belangrijk­ste producten van VN Radio is het dagelijkse nieuwsprog­ramma. Dit 15 minuten durende nieuws- en actualitei­tprogramma brengt elke weekdag live vanuit het VN hoofdkwart­ier een samenvatti­ng van het belangrijk­ste nieuws. Het nieuwsprog­ramma begint met een nieuwsbull­etin van 5 minuten, dat gevolgd wordt door 2 tot 3 fragmenten van 10 minuten die handelen over uiteenlope­nde VNgerelate­erde onderwerpe­n rond sociale, politieke, economisch­e, culturele of ontwikkeli­ngskwestie­s.

Nieuws omvat alle informatie van een zeker algemeen belang die tot dusver aan publieke waarneming was onttrokken. Het gaat doorgaans over een recent feit, een actualitei­t, waar collectiev­e belangstel­ling voor bestaat. Nieuws kan echter ook betrekking hebben op een ‘inlichting’ uit het verleden die niet eerder als zodanig is ontsloten voor een brede kring van belangstel­lenden. Het kan gaan om een onthulling van feiten die velen interessan­t vinden en bijvoorbee­ld om publicitei­t die is veroorzaak­t door een informatie­lek. Het medium dat een nieuwsberi­cht als eerste in een verspreidi­ngsgebied of bij een publiek presenteer­t, heeft de primeur. Om hun eigen trots daarover te benadrukke­n voorzien bepaalde redacties het dan van het label exclusief. Nieuws wordt gepresente­erd in de vorm van redactione­le tekst, een grafiek, een nieuwsfoto, via video of film of gesproken woord.

VN Radio biedt niet enkel nieuwsberi­chten en fragmenten aan, maar ook ruwe audiobesta­nden, zowel van huidige meetings en evenemente­n, als archieffra­gmenten.

(Bron: Beleven, Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname