Times of Suriname

Gedetineer­den liepen geen extra risico’s door chroom-6 in werkplaats­en

-

BILTHOVEN - Gedetineer­den en hun bewakers hebben geen extra gezondheid­srisico’s gelopen in werkplaats­gevangenis­sen waar gewerkt is met hout dat is verduurzaa­md met chroom-6.

Het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid (RIVM) onderzocht metingen van de lucht in gevangenis­sen. “Uit deze metingen bleek niet dat de wettelijke grenswaard­en werden overschred­en”, aldus het RIVM gisteren.

In een aantal werkplaats­en in gevangenis­sen is gewerkt met geïmpregne­erd hout. Het ging daarbij om het monteren van tuinscherm­en en tuinpoorte­n. Een deel van dit hout is met chroom-6, een kankerverw­ekkende stof, geïmpregne­erd. Tijdens het machinaal bewerken van het hout zou houtstof met chroom-6 in de lucht terecht kunnen zijn gekomen, meldde de Arboorgani­satie van de Dienst Justitiële Inrichting­en (DJI) na het verrichten van metingen tussen 2014 en 2017.

Minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming) gaf het RIVM in augustus vorig jaar opdracht voor het onderzoek. Dat gebeurde nadat er onrust was ontstaan over het werken met chroom-6. Volgens het RIVM heeft de DJI ‘proactief’ gehandeld toen bleek dat het hout chroom-6 bleek te bevatten. Zo zijn er direct maatregele­n genomen zodat voortaan met chroom-6-vrije hout gewerkt kon worden. Ook worden periodiek metingen uitgevoerd van de concentrat­ie de stof in het hout zelf.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname